вівторок, 02 серпня 2011 13:56

Смерч, що знівечив Благовєщенськ, назвали унікальним

Смерч, що знівечив Благовєщенськ, назвали унікальним

Вчені називають смерч в Благовєщенську унікальним явищем, тому що до цього жодне з російських міст не піддавалося подібним ударам стихії. Заступник директора Гідрометцентру РФ Геннадій Єлісєєв розповів, що в 1980-і році смерч пройшов поблизу Іваново, а близько року тому - на півночі від Москви.

Керівник відділу короткострокового прогнозу і небезпечних погодних явищ Гідрометцентру РФ Олександр Голубєв, у свою чергу, уточнив, що смерч 1984 року в Іваново пройшов по околиці, де на його шляху виявилися передмістя і садові кооперативи. У результаті руйнування були незначними.

"Тут, можна сказати, вперше смерч пройшов по міській забудові", - зазначив спеціаліст. В цілому, експерти сходяться на думці, що смерчі для Росії взагалі унікальне явище, яке ніяк не можна передбачити.

Якщо вони й з'являються, то спостерігаються, в основному, на чорноморському узбережжі, зокрема, в районі Анапи і Туапсе.

"Але як правило, вони ніяких руйнувань не приносять, оскільки "хобот" смерчу над водною поверхнею проходить, і при виході на сушу він затихає", - пояснив представник Гідрометцентру Олександр Голубєв. А Благовіщенський смерч, який прийшов з боку Китаю, посилився, пройшовши над Амуром, де вихор увібрав в себе додаткову вологу.

"Науковими знаннями та інформацією для того, щоб передбачити смерч, ми не маємо, і навіть дуже розвинена метеорологія США, де це досить розповсюджене явище - до 1 тисячі на рік, - ними не володіє", - заявив заступник директора Гідрометцентру РФ.

"Час життя смерчу обчислюється хвилинами, десятками хвилин. У потужних грозових хмарах утворюється вихор не з горизонтальною віссю, як найчастіше, а вертикальної, опускається до землі і призводить до серйозних руйнувань. Його діаметр може досягати сотень метрів, а проходить він від кількох кілометрів — до десятків кілометрів", - сказав Єлісєєв.

Вчені вважають, що повторення подібного явища майже неможливо.

"Можна з упевненістю сказати, що такого не буде, бо це як снаряд, який в одне місце двічі не потрапляє. Ймовірність взагалі мізерна", - підкреслив Голубєв.

Як повідомлялося раніше, через смерч у Благовєщенську введений режим надзвичайної ситуації. За медичною допомогою до лікарень міста звернулися понад 30 осіб, шестеро з них були госпіталізовані з травмами різного ступеня тяжкості. Одна людина загинула.

У місті повалено більше сотні дерев, пошкоджено 150 автомобілів. Від сильного вітру постраждали покрівлі приблизно 15 багатоповерхових будинків, дві АЗС, близько 70 павільйонів роздрібної торгівлі. Матеріальний збиток від нього влада міста вже оцінила у 80 млн рублів.

Зараз ви читаєте новину «Смерч, що знівечив Благовєщенськ, назвали унікальним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі