субота, 01 липня 2023 14:02

Скільки "вагнерівців" готова прийняти Білорусь: дані українських прикордонників

Скільки "вагнерівців" готова прийняти Білорусь: дані українських прикордонників
За оцінками Держприкордонслужби, у Білорусі можуть розмістити до 8 тисяч "вагнерівців". Фото: korrespondent.net

У Білорусі можуть розмістити близько 8 тисяч бойовиків російської ПВК "Вагнер".

Україна постійно тримає ситуацію на контролі. Про це у коментарі Укрінформу розповів речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

За його словами, РФ продовжує використовувати Білорусь як базу для підготовки своїх підрозділів та польотів військової авіації.

"Зважаючи на нові можливі ризики, що пов'язані з готовністю Лукашенка розмістити в себе найманців з приватних військових компаній, Україна зміцнює свою оборону на цьому напрямку. Розвиток ситуації в Білорусі перебуває на постійному контролі і постійно відслідковується", ‒ сказав Демченко.

Він наголосив, що наявна інформація, в тому числі й з відкритих джерел, свідчить про облаштування місць для розміщення російських найманців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії досі вербують найманців до "армії Пригожина" ‒ ISW

"Зважаючи на підтримку, яку РФ надає Білорусі, кількість найманців, що захоче прийняти Лукашенко, може бути досить значною. Може йтися про 8 тисяч осіб. До прикладу: кількість російських військових з підрозділів регулярної армії, що перебувають у Білорусі, на сьогодні становить близько 2 тисяч", ‒ зазначив Демченко.

За його словами, розгортання таких таборів відбувається на значній відстані від кордону України. Але саме перебування найманців у Білорусі становитиме додаткову потенційну загрозу. Передусім вона пов'язана з диверсійною роботою та організацією різного роду провокацій.

Для посилення кордону на цій ділянці рішенням Ставки було доручено головнокомандувачу та командувачу Північного напрямку виконати необхідний комплекс заходів.

Демченко наголосив, що підрозділи ДПСУ добре розуміють загрози і разом з іншими складовими Сил оборони перебувають у постійній готовності до реагування на можливі провокації з боку ворога та рішучих дій у відповідь.

"На цей момент на території Білорусі наступальних угруповань Росії ми не спостерігаємо", ‒ заявив Демченко.

У Білорусі найманці приватної військової компанії "Вагнер" можуть створювати загрозу для України, але зараз серйозного ризику їхнє угруповання не несе, зокрема після невдалого заколоту в Росії. Про це сказав президент України Володимир Зеленський.

За його словами, захисники України ліквідували понад 21 тис. найманців приватної військової компанії "Вагнер" та поранили ще близько 80 тис.

Зараз ви читаєте новину «Скільки "вагнерівців" готова прийняти Білорусь: дані українських прикордонників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі