пʼятниця, 15 березня 2013 03:55

"Шкода хлопця" - обдурені клієнти "Альянс Україна" виправдовують терориста
5

Мама Калугіна запевняє, що її син - чесна людина
Фото: Фото: Тетяна Заровна
Дружина "терориста" Тетяна розповіла суду, що Андрій — єдиний годувальник її та їхнього сина, на лікування якого потрібні гроші
Після того як Андрій Калугін взяв у заручниці одного з консультантів цієї установи, "Альянс Україна", який 3 роки пропрацював прямо навпроти будівлі обласної прокуратури в Донецьку, тимчасово закрився
Андрій Калугін

14 березня у Ворошиловському райсуді Донецька обрали арешт у вигляді запобіжного заходу для 31-річного жителя Макіївки Андрія Калугіна, який 12 березня порізав обличчя і руки консультанту фінансової організації "Альянс Україна". Чоловік узяв в заручниці дівчину, вимагаючи повернути внесений ним страховий внесок 3,5 тис. гривень або ж видати обіцяну позику.

Кредит у розмірі 50 тисяч гривень Калугіну пообіцяли видати ще 16 лютого. Гроші були терміново потрібні чоловікові на лікування тяжко хворого 9-річного сина Руслана. Дитина досі не ходить до школи, лікарі не можуть поставити діагноз. Після того, як Калугін відмовився здатися, 23-річну працівницю фінустанови звільнили штурмом. Постраждалу відправили до лікарні, а "терориста" - у в'язницю. Ним виявився тесляр фабрики "Київ Конті", який до цього дня ніколи не порушував закон, але загруз у боргах.

"Застава в розмірі 172,5 тис. гривень, який запропонувала суддя - це абсурд, враховуючи безвихідне становище, в якому опинився мій клієнт, - коментує адвокат Андрія Калугіна Ірина Єльчанінова. - Тому він вважав за краще залишитися під вартою. Я оскаржу це рішення, так як воно абсурдно. Адже саме через страшне матеріальне становище він пішов на злочин. Провину Калугін визнає. Він не збирався вбивати. Пошкодження стались через те, що дівчина виривалася. Зараз йому пред'явлено ч.2 ст.147 КК України (захоплення заручників, поєднане з погрозою знищення людини). Санкція цієї статті передбачає від 7 до 15 років. Але буду домагатися перекваліфікації на іншу статтю".

Сам "терорист" з Макіївки заявив суду, що все сталося з вини шахраїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині люди штурмували міліцейську автівку, аби покарати вбивцю вагітної жінки

"Гидко, коли аферисти гуляють на волі і не несуть відповідальності. Шкодую тільки, що взяв у заручниці просту працівницю, а не когось із керівництва", - сказав суду Андрій Калугін.

У суд прийшли його мама і цивільна дружина.

"У мене син дуже чесний, - розповіла мама Калугіна Лариса Хорольська. - Якщо накоїв, хай сидить. Але і нехай люди дізнаються, що це за шахрайська організація. Син не п'є, не курить, дорожить сином і дружиною — ніхто не може повірити, що він міг взяти когось в заручники".

"Андрій - наш єдиний годувальник - мене і сина, - розповіла Gazeta.ua 27-річна Тетяна Субботіна, цивільна дружина заарештованого. - Ми жили на його зарплату — 2800 гривень. Коли дитині призначили дорогі ліки — одні за 200 гривень, інші за 800, мені довелося їхати за ними в Москву. Через це ми восени взяли кредит - 25 тисяч гривень, і кожний місяць погашали відсотки — 700 гривень. Якщо Андрій залишиться у в'язниці, це означає, що і ми загинемо - я і син".

Працівники "Альянс Україна" обдурювали її чоловіка, запевняє жінка. Андрія Калугіна замучили борги, і він вирішив узяти ще один кредит, щоб розрахуватися з першим кредитом. Навіть страховий внесок 3,5 тисячі гривень — гроші, які заніс його до "Альянс Україна", він позичив. Оскільки у банку вдруге кредитувати відмовилися, вирішив скористатися послугами організації, про яку дізнався з рекламного оголошення в газеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін заборонив фінансові піраміди в Україні

"У понеділок йому телефонує знайомий, який позичив 3,5 тисячі і каже: "Ти брав на три дні, а пройшов майже місяць". А тут із Альянсу дзвонить дівчина Олена і каже: "Ви повинні заплатити ще один внесок - 400 гривень". Кредит так і не дали, а грошей хочуть ще. Довели його, окрім боргів Андрій і думати вже ні про що не міг. Напередодні ввечері розклав папери, довго сидів над ними, думав. Вранці пішов забирати внесок. А вони обманювали навіть тоді, коли він уже був у них із заручницею. Мені ця Олена подзвонила: "Гроші вже у вас на картці, скажіть про це чоловікові". Я перевірила — на картці пусто".

Колишні клієнти "Альянс Україна" одностайні в думці, що фірма практикує обман.

"Договір в цьому "Альянсі" взагалі не давали прочитати, - говорить Любов Хата. - Спочатку, кажуть, заплатите страховочку, а потім отримаєте договір. Я прийшла до них у 2011 році, заплатила внесок - 1 000. Через місяць попросили ще й потім ще. Договір у них написаний дрібним шрифтом і нічого не зрозуміло. Я заплатила ще двічі, а потім перестала. Прийшла в "Альянс", а мені кажуть - все, ми вас вже викреслили зі списку на кредит. Зустріла там жінку, в якої витягнули так 5000 і теж не дали ніякої позики. А дівчата з "Альянсу" над нами сміялися".

"Вони видурюють гроші під усякими приводами і умовляють почекати. Кажуть — ваша черга ще не дійшла, але підійде. А потім не відповідають на телефонні дзвінки, а потім приходиш туди, а тебе виштовхує охоронець — він вже всіх ошуканих в обличчя знає. Видно вчать їх - тих хто там працює - вміло брехати в очі, і тому мені шкода не їх, а шкода цього хлопця з Макіївки. У нього це був крик душі", - розповіла Gazeta.ua колишня клієнтка Наталія Ісковских.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Рівненщині впіймали шахрайку, яка наживалася на молодих незаміжніх жінках

"Договори в "Альянс Україна" складені бездоганно, - повідомив Gazeta.ua фінансовий радник, який представляє інтереси цієї фінустанови. - Договір Калугіна я знаю від "а" і до "я" - він типовий. Там немає до чого прискіпатись. Договори можуть укладатися і на надання консультаційних послуг в тому числі! Підпис означає, що ви з умовами згодні. А якщо людина сама не побажала прочитати, уважно ознайомитися з договором, то це лише його провина. Договір складений грамотно".

За словами цього радника, схожих фінансових організацій, які працюють як "Альянс Україна", по всій країні десятки, якщо не сотні, і працюють вони, не порушуючи закон. Тим не менш, прокуратурою порушено і друге кримінальне провадження - за ст. 190 (шахрайство), і стосується воно якраз шахрайських дій кредитної організації.

Експерти говорять про те, що вимога заплатити кредитній компанії внесок ще до того, як надана позика — одна з ознак помилкового кредитування. Подібні контори діють за принципами фінансових пірамід. Організації подібного ґатунку іноді ще іменуються "Покупки у групах". Шахраї пропонують кредит під дуже низький відсоток на суму до 500 тисяч гривень. Від охочого отримати позику потрібно мінімальний пакет документів — паспорт, ідентифікаційний код і, звичайно, початковий внесок. Після цього клієнти аферистів потрапляють в чергу, яка складається з інших людей, які чекають на позику. Обов'язковою умовою просування в черзі залишається обов'язок вносити щомісячний платіж за кредит, який, швидше за все, ніколи не буде отриманий.

Зараз ви читаєте новину «"Шкода хлопця" - обдурені клієнти "Альянс Україна" виправдовують терориста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі