середа, 06 березня 2024 11:00

Спецтема: Війна Росії проти України

СБУ затримала агента РФ під час спроби втекти за кордон
6

СБУ затримала агента РФ
Фото: СБУ
СБУ затримала агента РФ
СБУ затримала агента РФ
СБУ затримала агента РФ

Служба безпеки запобігла втечі до невизнаного Придністров'я агента РФ, який збирав розвіддані про Сили оборони на східному фронті.

Після виконання ворожого завдання на Донеччині зловмисник виїхав до Вінницької області, з якої намагався "евакуюватися" з країни, повідомляє прееслужба СБУ.

"Правоохоронці затримали фігуранта, коли він готувався перетнути прикордонну річку, використовуючи гідрокостюм і ласти. Затриманим виявився мешканець Дніпропетровщини, який в середині "нульових" закінчив московський державний університет і здобув диплом юриста. Під час навчання чоловік потрапив у поле зору російської спецслужби. Після випуску з російського ВНЗ та повернення в Україну він не здійснював розвідувальної активності на користь Росії", - звітує відомство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зрадник допомагав ворогу шукати радіолокаційні станції ЗСУ

Ситуація змінилася після початку повномасштабного вторгнення. У 2023 році він звернувся до місцевого військкомату та мобілізувався до однієї з бригад ЗСУ. Після зарахування до військового з'єднання його згодом направили на позиції українських військ у районі Бахмута.

"Прибувши на прифронтову територію Донеччини, чоловік почав "зливати" окупантам інформацію про місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ поблизу передової. Розвідувальну інформацію він передавав у ворожий чат-бот, який адмініструють представники воєнної розвідки РФ. Після декількох сеансів зв'язку з російською спецслужбою її агент, розуміючи невідворотність покарання, втік з району базування свого підрозділу", - сказано в повідомленні.

Він на таксі добрався до прикордоння Вінниччини, щоб звідти потрапити до невизнаного Придністров'я і там переховуватися від правосуддя.

Зловмиснику повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Зараз він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув'язнення.

Кіберфахівці Служби безпеки викрили ще одного інформатора російських спецслужб, який коригував повітряні удари РФ по критичній інфраструктурі Харкова.

Серед основних цілей ворога були стратегічно важливі підприємства, зокрема оборонно-промислового комплексу України.

Зараз ви читаєте новину «СБУ затримала агента РФ під час спроби втекти за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі