пʼятниця, 24 квітня 2020 15:20

СБУ взялася за "чистки" дописів користувачів соцмереж

Полтавця Костянтина Захарченка судитимуть за коментар у соцмережі Facebook. Під одним із постів, де обговорювали вартість медикаментів під час карантину, він розмістив фотографію із зображенням Володимира Зеленського та закликом повідомляти СБУ про штучне завищення цін на ліки. На зображенні був підпис: "Побачили, телефонуйте. Ті, хто наживаються на горі. Маска - 1,60 грн за шт".

Згодом прийшли поліцейські та повідомили, що картинка не відповідає дійсності, розповів Gazeta.ua Костянтин Захарченко.

"До мене 13 квітня додому прийшла поліція. Не застали. Тоді зателефонував дільничний і викликав у відділення. Кажуть, що я в коментарях поділився картинкою, яка виявилася фейковою. Сказав, що до поліції передали з СБУ скриншот мого коментаря", - розповів Захарченко.

Автор: facebook.com/yana.garanzha
  За розповсюдження такого зображення на користувачів фоцмереж масово накладають штрафи 170 грн
За розповсюдження такого зображення на користувачів фоцмереж масово накладають штрафи 170 грн

У відділку поліції виявилося, що чоловіка звинувачують у розповсюдженні неправдивої інформації.

"Одразу й не згадав, про який коментар ідеться. Самотужки знайти вдалося лише після того, як поліцейський показав скриншот. Виявилося, це було обговорення завищених цін на антисептики та маски під дописом в одній з полтавських груп у соцмережі. Я нічого поганого не задумував. Був упевнений, що це справжня картинка. Там номер справжньої гарячої лінії СБУ. Я вважав, що це навпаки закликають звертатися на гарячу лінію, якщо побачимо завищені ціни на маски. Так і сказав слідчому. Написав пояснення. Я справді не знав, що це фейкова інформація. Картинку одразу знайшов та видалив", - сказав Костянтин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Facebook боротиметься з фейками про коронавірус

Зображення, яке поширив полтавець, 17 квітня опублікувала від свого імені блогерка із Сум. Узяла картинку в користувача з нікнеймом Вася Зеленський. Сумчанка пізніше опублікувала відео, де заявила, що її оштрафували за поширення завідомо неправдивої інформації.

Автор: facebook.com/yana.garanzha
  Яна Гаранжа показала, звідки взяла зображення та текст, за розповсюдження яких згодом отримала штраф 170 грн
Яна Гаранжа показала, звідки взяла зображення та текст, за розповсюдження яких згодом отримала штраф 170 грн

За розповсюдження саме цього зображення лише в Полтаві з початку квітня склали ще один протокол. Справу скерували до суду. Суд визнав чоловіка винним у роздуванні паніки та наклав покарання у вигляді штрафу в 170 грн та сплати судових витрат у розмірі 420 грн. Суд у справі Костянтина Захарченка призначили на 27 квітня.

Хоча адмінпротоколи на полтавців складають поліцейські, справи веде Служба безпеки України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У РНБО підготували санкційний список російських сайтів та соцмереж

"Інформацію збирає СБУ. Поліцейські уповноважені складати протоколи, згідно з кодексом України про адміністративні правопорушення. Передають їх на розгляд до суду. Як суд прийме рішення, так і буде", - пояснив Gazeta.ua речник ГУ нацполіції в Полтавській області Юрій Сулаєв.

Майстер з обробки деревини Костянтин Захарченко вільний час присвячує творчості. Пише вірші та музику, 7 років є лідером власного панк-рокгурту. Батько двох дітей.

Захарченку інкримінують поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення, або порушення громадського порядку. За це передбачено покарання у вигляді штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-225 грн. - Gazeta.ua) або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку.

За період із початку карантину СБУ викрила 207 інтернет-агітаторів, які поширювали антиукраїнську пропаганду та фейки про коронавірус, і заблокувала понад 2 тис. інтернет-спільнот із загальною аудиторією 800 тис. користувачів.

Зараз ви читаєте новину «СБУ взялася за "чистки" дописів користувачів соцмереж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі