вівторок, 21 квітня 2020 15:38

СБУ викрила мережу проросійських агітаторів і вербувальників

СБУ викрила мережу проросійських агітаторів і вербувальників
СБУ викрила мережу проросійських агітаторів і вербувальників. Фото: pixabay.com

За період карантину в Україні викрили вже 207 інтернет-агітаторів, які поширювали антиукраїнську пропаганду та фейки про коронавірус, і заблокували понад 2 тис. інтернет-спільнот із загальною аудиторією 800 тис. користувачів.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Інформацію про 197 виявлених агітаторів спрямували до Нацполіції. Половину з них притягнуто до адмінвідповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку.

10 із 207 виявлених агітаторів діяли за завданням російської сторони в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому.

Так, у Кіровоградській області діяла ціла мережа антиукраїнських агітаторів.

Вони поширювали в інтернеті матеріали терористичного спрямування та навіть вербували українців до так званих Л/ДНР. Крім того, група займалася розповсюдженням фейків про карантин в Україні.

Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання в організатора мережі вилучили комп'ютерну техніку та засоби зв'язку з матеріалами, які підтверджують причетність до вчинення злочину.

Відкрито кримінальне провадження за статтею "створення терористичної групи чи організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації" Кримінального кодексу України.

СБУ встановлює контакти фігурантів справи зі спецслужбами РФ, обставини, розподіл ролей і рівень обізнаності всіх учасників мережі з реальною метою цих інформаційних атак проти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ексзаступника голови СБУ заарештували у справі Майдану

На Полтавщині чоловік адміністрував понад 10 спільнот, які поєднували майже 20 тис. користувачів. На ресурсах розміщували деструктивні публікації про перебіг пандемії коронавірусу, заклики до сепаратизму та зміни меж території України, викривлені факти щодо Дня перемоги над нацизмом.

Інформацію агітатор брав із пропагандистських інтернет-видань РФ. Для конспірації виїжджав в іншу область, звідки постив фейкові новини. Кошти на поїздки отримував від російських кураторів.

Під час обшуку за місцем проживання в агітатора виявили комп'ютерну техніку з доказами протиправної діяльності.

Служба безпеки України не має даних про те, що затриманий за підозрою в державній зраді генерал-майор СБУ Валерій Шайтанов причетний до підготовки замаху на міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

Зараз ви читаєте новину «СБУ викрила мережу проросійських агітаторів і вербувальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі