неділя, 05 березня 2023 08:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія застосувала проти України нову небезпечну бомбу ‒ експерти

Росія застосувала проти України нову небезпечну бомбу ‒ експерти
Російські війська вперше використали в Україні бомбу УПАБ-1500В. Фото: defence-ua.com

Російські війська вперше використали проти України нове небезпечне озброєння ‒ керовані плануючі бомби УПАБ-1500В. Їх вага ‒ 1500 кг.

Перше застосування цього виду боєприпасів було зафіксовано кілька тижнів тому проти одного з об'єктів у Чернігівській області, повідомляє Defense Express.

За даними джерел видання, на одному з уламків були залишки маркування, яке відповідає саме УПАБ-1500В.

Росіяни вперше цю бомбу продемонстрували в експортній версії у 2019 році. Тоді ж повідомили, що вона вже пройшла випробування, поставлена на озброєння російських військ та отримала перші експортні замовлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де в Україні тривають найзапекліші бої ‒ аналітики показали свіжі карти війни

"Висока загроза застосування УПАБ-1500В полягає у тому, що вона належить до плануючих. Бомба оснащена інерціальною та супутниковою системою навігації та має бойову частину вагою 1010 кг, призначену для ураження високозахищених об'єктів. Декларується, що бомба може скидатися за 40 км від цілі, для чого носій має піднятися на висоту у 14 км", – повідомляє видання.

Водночас експерти зазначають, що використання плануючих бомб з боку РФ буде ускладнене тим, що для цього літаки мають злітати на значну висоту. А це спрощує для ППО виявлення цілей та можливостей ураження носія.

"Тому цілком можливо, що збитий у районі Єнакієво фронтовий бомбардувальник Су-34 якраз й виконував політ із такими боєприпасами", ‒ зазначає видання.

Минулої доби російські загарбники завдали по українській території шість ракетних та 24 авіаційні удари.

Ворог також здійснив понад 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільній інфраструктурі. Є загиблі та поранені серед мирного населення. Про це вранці 5 березня повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Росія застосувала проти України нову небезпечну бомбу ‒ експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі