четвер, 25 січня 2024 07:58

Росія використовує падіння літака Іл-76 у своїх цілях - ISW

Росія використовує падіння літака Іл-76 у своїх цілях - ISW
У Бєлгородській області РФ 24 січня впав літак Іл-76. Фото: focus.ua

Росія намагається використати катастрофу військово-транспортного Іл-76 для того, щоб посіяти внутрішнє невдоволення в Україні.

РФ також хоче підірвати бажання Заходу продовжувати надавати військову підтримку Україні. Про це у новому огляді повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики, зокрема, наводять слова голови Комітету з оборони Державної думи Росії Андрія Картаполова, який заявив, що Україна навмисно збила Іл-76, знаючи, що на борту перебували українські військовополонені. При цьому він закликав призупинити всі обміни військовополоненими на невизначений термін.

Тим часом заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв звинуватив українську "внутрішньополітичну боротьбу" у причетності до катастрофи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США прокоментували падіння російського Іл-76

А міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав терміново скликати засідання Радбезу ООН, присвяченого цій авіакатастрофі. Він також звинуватив Україну у тероризмі.

За словами аналітиків, такі російські звинувачення мають на меті посіяти невдоволення в Україні та посилити недовіру до українського уряду. Це цілком узгоджується з іншими російськими інформаційними зусиллями, спрямованими на ослаблення України.

В ISW зазначають, що обмін військовополоненими є чутливим питанням як для Росії, так і для України. Тому риторичні згадки про військовополонених передбачувано викликають емоційну реакцію.

Російські офіційні особи також зробили необґрунтовані заяви про те, що Україна збила Іл-76 американськими або німецькими ракетними системами. Ймовірно, таким чином вони хочуть відмовити західних партнерів від надання Україні критично важливих систем протиповітряної оборони, необхідних для захисту від російських ударів.

24 січня вранці росіяни заявили про падіння військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ. Російське міноборони заявило, що на борту нібито перебували 65 українських військовополонених, яких везли на обмін.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що необхідно встановити усі чіткі факти. Наскільки це можливо з огляду на те, що падіння літака сталося на російській території. За його словами, Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні.

Зараз ви читаєте новину «Росія використовує падіння літака Іл-76 у своїх цілях - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі