пʼятниця, 26 січня 2024 09:59

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія нарощує використання хімічної зброї проти України - ISW

Росія нарощує використання хімічної зброї проти України - ISW
Росія використовує в Україні гранати РГ-ВО. Фото: glavcom.ua

Російські війська все частіше використовують в Україні хімічну зброю.

Цим загарбники порушують Конвенцію про заборону хімічної зброї, учасницею якої є Російська Федерація, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики наводять дані речника Українського центру дослідження трофейного та перспективного озброєння і військової техніки Генерального штабу ЗСУ Андрія Рудика від 25 січня.

Він, зокрема, заявив, що у грудні 2023 року російські війська почали використовувати гранати РГ-ВО з хлорацетофеноном. Це - різновид сльозогінного газу, що використовується для боротьби з масовими заворушеннями. За словами Рудика, з того часу офіційно зафіксувано 81 випадок використання РФ таких гранат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни використовують заборонені хімгранати, які можуть вбити за п'ять хвилин

В ISW нагадують, що раніше український Генеральний штаб повідомив про використання російськими військами з 14 грудня нового типу спеціальної гранати, що містить газ CS (2-хлорбензалмалононітрил, також РХБЗ). За перші два тижні січня російські війська застосували хімічну зброю щонайменше 51 раз.

"Наприкінці грудня російська 810-та морська піхотна бригада визнала, що умисно застосовує хімічну зброю, скидаючи гранати К-51 з газом CS з безпілотників на українські позиції біля Кринок на східному березі Дніпра у Херсонській області", - йдеться у повідомленні.

За словами Рудика, гранати РГ-ВО можуть вбити особовий склад у бліндажі або закритому приміщенні протягом п'яти хвилин. Дослідження показало, що нещодавно використана російська граната РГ-ВО була виготовлена на невстановленому, але, ймовірно, російському заводі у 2023 році.

Рудик наголосив, що Росія, ймовірно, намагається оцінити міжнародну реакцію на застосування хімічної зброї в Україні, щоб розширити тип зброї, яку використовують війська РФ.

В ISW нагадали, що Росія є учасницею Конвенції про заборону хімічної зброї. Документ забороняє використання РХБЗ як методу ведення війни.

22 грудня у своєму Telegram-каналі 810-та бригада морської піхоти Чорноморського флоту Росії відредагувала своє повідомлення про газові атаки у Кринках.

Бригада повідомила, що "радикально змінює тактику" проти українських сил. Російські морпіхи почали скидати з безпілотників на українські позиції гранати К-51 наповнені подразнюючим газом CS.

Зараз ви читаєте новину «Росія нарощує використання хімічної зброї проти України - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі