пʼятниця, 29 квітня 2022 01:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія хоче створити на території України "Южную Русь" - "Схеми"
5

У Кремлі планують стоврити квазіутворення "Южная Русь" на тимчасово захоплених українських територіях. Про такі плани говориться у перехопленому "документі" "Манифест Южнорусского народного Собора".

Його отримали журналісти Схем" (Радіо Свобода).

Починається він зі слів про те, що держава Україна після повалення "законно обраного президента" у 2014 році "втратила легітимність в межах УССР".

"У відповідь на терор та тоталітарне нав'язування ідеології нацизму та бандерівщини з боку колишньої Держави України ми, в особі Південноруського народного Собору, беремо владу в свої руки та засновуємо нову державу "Южная Русь", – йдеться там.

Автор: "Схеми"
 

Крім цього, ще зазначається і про те, що квазіутворення є "спадкоємицею Києво-Новгородської Русі, Запорізької Січі", так званої "Новоросії часів Катерини Великої" та УРСР.

"Ми будуємо свою державу на основі розуміння історичної та генетичної спорідненості та єдності триєдиного російського народу українців, білорусів та росіян, братської дружби та взаємодопомоги", – йдетьс у так званому документі.

Православ'я там називають "фундаментом нашої культури та ідентичності", при цьому українську мову називають "говіркою".

"Визнаємо російську мову, так само як і українську мову, рідною та мовою міжнаціонального спілкування, при рівності всіх мов та народностей", – йдеться у тексті.

Головною метою "Южной Руси" автори називають "досягнення та захист миру", "повне викорінення нацизму та бандерівщини". А також анонсують проведення "всенародного референдуму".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський: псевдореферендуми тільки ускладнять переговори

Розслідувачі встановили, що ймовірним автором такого "документу" є Роман Романов. Створили його 16 квітня.

Автор: "Схеми"
 

"Через метадані документу можна також встановити, до якої організації належить комп'ютер, на якому його було створено. Це – "ВПП "Единая Россия". Людина із таким ПІБ справді має пряме відношення до правлячої в РФ пропутінської партії", - зазначають вони.

Романов – заступник голови центрального виконавчого комітету "Єдина Росія". Він закінчив історичний факультет Томського педагогічного університету, де потім викладав. Очолює також вищу партійну школу "Єдиної Росії".

За даними джерел "Схем" в правоохоронних органах, спочатку "маніфест" отримав Андрій Турчак. Він - перший заступник голови ради Федерації Федеральних зборів РФ та секретар генеральної ради партії "Єдина Росія".

Автор: "Схеми"
 

Згодом його Турчак передав ще одному "єдиноросу" Дмитру Гризлову, помічнику підсанкційного російського бізнесмена Костянтина Малофєєва. Останнього називають "спонсором війни на Донбасі".

Автор: "Схеми"
 

"Малофєєв став відомий в Україні у 2014 році на тлі окупації Криму та війни на Сході України. Структури Малофєєва, зокрема, фінансували сепаратистів у Криму та на Донбасі, а колишній підлеглий Малофєєва Ігор Стрєлков (Гіркін) став найбільш відомим польовим командиром угруповання "ДНР", - розповіли журналісти.

У серпні 2014-го року МВС України оголосило Малофєва у розшук.

Автор: "ТАСС"
 

"Зв'язатись із автором такого "документу" Романовим та Турчаком "Схемам" поки не вдалось. Малофєєв, почувши запитання журналіста про "маніфест Южной Русі" повідомив, що з журналістами не спілкується та поклав слухавку", - додали розслідувачі.

27 квітня ватажок квазіреспубліки ЛНР Леонід Пасічник заявив, що вже найближчим часом відбудеться референдум про входження ЛНР до складу Росії.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче створити на території України "Южную Русь" - "Схеми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі