субота, 13 квітня 2024 02:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія хоче перезапустити Запорізьку АЕС - The Wall Street Journal

Росія хоче перезапустити Запорізьку АЕС - The Wall Street Journal
На Запорізькій АЕС російські окупанти розмістили військову техніку. Фото: slovoidilo.ua

Кремль планує перезапустити українську Запорізьку АЕС, яка окупована російськими військовими.

Про це президент Росії Володимир Путін повідомив атомному агентству ООН, пише The Wall Street Journal.

Росія прагне повернути Запорізьку АЕС в експлуатацію вже цього року - до 40-ї річниці підключення станції до електромережі Радянського Союзу в грудні, зазначають європейські дипломати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни FPV-дронами зімітували удар по Запорізькій АЕС - ГУР

Вони припускають, що мова може йти про перезапуск хоча б одного реактора.WSJ вважає, що це стане технічним викликом і символічною віхою для Росії, "нормалізуючи" захоплення станції, яка забезпечувала близько п'ятої частини електроенергії в Україні до 2022 року.

Однак фахівці сумніваються, що Росія має достатньо техніків, щоб зробити це безпечно і успішно. Це також створить нову безпекову загрозу, яка вже є настільки серйозною, що рада директорів МАГАТЕ провела екстрене засідання в четвер, щоб обговорити нещодавні атаки безпілотників.

У березні 2022 року російські окупанти захопили місто Енергодар, де знаходиться Запорізька атомна електростанція. ЗАЕС - найбільша за розмірами у Європі й третя у світі.

На Запорізькій АЕС російські окупанти розмістили військову техніку. Її ховають в одному із корпусів станції.

Поруч з нею росіяни займаються спортом: бігають, присідають, займаються боксом. Відповідне відео та фото з'явилося на місцевих каналів.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче перезапустити Запорізьку АЕС - The Wall Street Journal». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі