четвер, 10 лютого 2022 18:58

Росія готувала провокації проти власного населення, щоб звинуватити Україну
9

Служба безпеки України зірвала спецоперацію російських спецслужб, які завербували трьох українців для провокацій проти власного населення у Російській Федерації.

Такі дії країна-агресор могла використати як чергову причину для виправдання подальшого тиску на Україну, повідомила пресслужба СБУ 10 лютого.

Зазначається, що спецслужби РФ ретельно розробляли план провокацій і диверсій проти власного населення. Для цього завербували мешканців Київської області, які є вихідцями з кримінальних кіл.

Фото: СБУ

Для виїзду в Росію їх мали забезпечити підробленими документами. Завданням найманців було сформувати дві групи по п'ять осіб у кожній. Виїзд першої був запланований найближчими днями.

"Зловмисникам розробили покрокову інструкцію дій. Усю детальну інформацію вони мали отримати вже на місці, у РФ. За участь у провокаціях обіцяли по $4 тис. кожному. Куратори запевнили "тітушок", що після того, як завдання буде виконане, їх відправлять додому. Проте провокаторів планували показово ліквідувати під час затримання", - ідеться в повідомленні.

Організаторів та їхніх спільників СБУ одночасно затримала у Києві та області.

"Дані особи є тренерами у спортивних клубах контактних єдиноборств. Вони неодноразово залучалися проросійськими силами для проведення провокацій і замовних протестних акцій у різних регіонах України", - додали в СБУ.

Як з'ясувалося, затримані "тітушки" організували у жовтні-грудні 2021 року акти вандалізму над пам'ятником Степану Бандері у Тернополі, над Одеською синагогою та іноземним представництвом в Одесі.

"Один із затриманих створив так зване "силове крило", до складу якого увійшли члени спортивних товариств і представники кримінального середовища. Група отримала завдання взяти участь у проплачених масових заворушеннях у центрі столиці наприкінці січня 2022 року і спровокувати бійки. Однак тоді правоохоронці не допустили реалізації такого плану", - зазначили в СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві спіймали терориста, якого завербували спецслужби Лукашенка

У зловмисників під час обшуків вилучили вогнепальну зброю з набоями, копії закордонних паспортів осіб, яких мали відправити до РФ для вчинення провокацій.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею державна зрада. Тривають слідчі дії.

СБУ викрила ботоферму на 6 тис. акаунтів, які поширювали антиукраїнські погляди. За даними слідства, до групи належали дев'ять осіб, які живуть у Києві. Завдяки своїм розробкам вони могли автоматично реєструвати нові акаунти, наповнювати профілі контентом, одночасно адмініструвати велику кількість користувачів.

Зараз ви читаєте новину «Росія готувала провокації проти власного населення, щоб звинуватити Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі