вівторок, 15 березня 2022 12:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Російські окупанти вбивають журналістів в Україні: імена постраждалих

Російські окупанти вбивають журналістів в Україні: імена постраждалих
Від рук окупантів постраждали 35 журналістів в Україні. Троє з них загинули. Фото: .facebook.com/denisovaombudsman

Окупаційні війська Росії вбивають та обстрілюють журналістів, які висвітлюють військові злочини росіян в Україні.

Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова у Facebook.

За її даними, від рук рашистів постраждали вже щонайменше 35 журналістів. З них трьох убили.

"Журналіст Віктор Дудар загинув під час бойових дій під Миколаєвом. Телеоператор Live Євген Сакун загинув під час ракетного обстрілу в Києві. Громадянин США Брент Рено, відеожурналіст, документаліст був убитий на блокпосту в Ірпені на Київщині", - нагадада Денісова.

Багато журналістів за час війни в Україну отримали поранення від цілеспрямованих обстрілів ворога.

"Броньований автомобіль з маркуванням "преса" швейцарського журналіста Гійома Бріке під час руху в бік Миколаєва обстріляли військові РФ. Журналіст отримав поранення.

Двоє журналістів чеського видання Voxpot Майда Сламова і Войтех Богач потрапили під обстріл російських військ. Два данські кореспонденти видання Ekstra-Bladet − журналіст Стефан Вайхерт і фотограф та репортер Еміль Фільтенборг Міккельсен зазнали вогнепальних поранень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Удар по телевежі біля Рівного: кількість загиблих зросла до 19

Російські війська напали на британську телевізійну групу Sky News – головний кореспондент Стюарт Ремзі та його чотири колеги поверталися до Києва, коли потрапили в засідку. Куля влучила Ремзі в спину, оператора Річі Моклера врятував бронежилет, по якому стріляли двічі", - додала Денісова.

Під прицільним вогнем об'єкти телевізійної інфраструктури України. Ворог намагався знищити Київську, Луцьку, Рівненську телевежі, захопив телевежі та телевізійні студії у тимчасово окупованих містах.

Вбивства та обстріли журналістів є грубим порушенням міжнародних конвенцій та декларацій, які встановлюють гарантії безпеки для журналістів, наголосила Денісова.

Вона закликала міжнародні правозахисні організації вжити всіх можливих заходів для посилення тиску на Росію для припинення воєнної агресії проти України.

24 лютого о 4:00 ранку Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

1 березня Білорусь вступила у війну проти України. Її техніка незаконно перетнула український державний кордон.

Зараз ви читаєте новину «Російські окупанти вбивають журналістів в Україні: імена постраждалих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі