вівторок, 15 листопада 2022 13:04

Спецтема: Війна Росії проти України

Рейтинг Пригожина пішов вгору після публічної страти "вагнерівця" Нужина – ISW

Рейтинг Пригожина пішов вгору після публічної страти "вагнерівця" Нужина – ISW
Євген Нужин за кілька секунд до страти, яку зняли на відео і виклали в мережу. Фото: скріншот з відео

Російський олігарх та засновник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин стає все популярнішим у політичному житті Російської Федерації.

Нещодавня страта найманця викликала відгук у потенційних виборців бізнесмена. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Як зазначили аналітики, російська націоналістична спільнота переважною більшістю вітала публічне покарання ймовірного дезертира. Вони вважають, що командування "Вагнера" вживає відповідних заходів для "дисципліни своїх військ".

Дехто навіть порівняв цю страту з "героїчною" стратою Йосипом Сталіним марксистського революціонера Льва Троцького. Це вкотре підтвердило привабливість Пригожина серед прихильників сталінської репресивної спадщини, наголосили експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загибель "вагнерівця" із Замбії: МЗС закликало африканців не помирати за амбіції Путіна

"Пригожин робить дії, що знайдуть відгук у виборців, які цікавляться ідеологією національної переваги Росії, жорстокою радянською силою, і відчувають огиду до корупції Кремля, яку президент Росії Володимир Путін використав як політичну силу протягом усього свого правління", – йдеться в огляді ISW.

Аналітики наголосили, що Пригожин неухильно використовує участь у російському вторгненні в Україну для зміцнення свого впливу в Росії.

"Нестримні витівки Пригожина у політичній сфері безпрецедентні для путінського режиму", ‒ підсумували в огляді експерти.

Минулими вихідними в Telegram Grey Zone, який пов'язують із ПВК "Вагнера", поширили відео страти людини. На ньому видно чоловіка, голова якого примотана скотчем до цегли. Потім йому розбивають голову кувалдою. Відео супроводжує коментар: "Зрадник отримав покарання".

Як з'ясувалося, на кадрах колишній російський в'язень та найманець групи "Вагнер" 1967 року народження Євген Нужин. Він здався в полон у вересні. В інтерв'ю Нужин заявив, що від початку планував здатися в полон і воювати на боці України, де, за його словами, живуть його родичі. Як полонений ув'язнений опинився знову в руках найманців, достеменно невідомо.

Євген Пригожин стверджує, що страчений на камеру "вагнерівець" міг бути "завербований ЦРУ і завчасно сів у в'язницю на 27 років, щоб проникнути в ПВК і створити умови для своєї страти", а потім був убитий американськими спецслужбами. Водночас російські опозиційні політологи та журналісти впевнені: страта Нужина – справа рук "вагнерівців".

Зараз ви читаєте новину «Рейтинг Пригожина пішов вгору після публічної страти "вагнерівця" Нужина – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі