понеділок, 18 березня 2024 14:08

Спецтема: Війна Росії проти України

Рецидивістка вистежувала локації української ППО
4

Зрадниця здавала ворогу позиції ЗСУ на лінії фронту
Фото: СБУ
Зрадниця здавала ворогу позиції ЗСУ на лінії фронту
Зрадниця здавала ворогу позиції ЗСУ на лінії фронту
Зрадниця здавала ворогу позиції ЗСУ на лінії фронту

Контррозвідка Служби безпеки зірвала спроби агресора отримати геолокації комплексів протиповітряної оборони ЗСУ на Донеччині.

Затримали рецидивістку, яка намагалася вистежити локації української ППО поблизу Авдіївки, повідомила 18 березня пресслужба СБУ.

"Агентка РФ розвідувала бойові позиції. Фігуранткою виявилась місцева жителька, яка перебувала у розшуку за шахрайство та крадіжки. Щоб уникнути покарання за ці злочини, влітку 2023 року жінка втекла до Житомирської області. Переховуючись в орендованому будинку, вона активно спілкувалась у чатах російських каналів, де намагалась знайти заробіток", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сімейний підряд: агенти РФ готували ракетні удари по Києву

Зловмисниця потрапила у поле зору російської спецслужби. Згодом її дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ, особу якого вже встановлено Службою безпеки. За його вказівкою агентка відновила своє спілкування з колишніми односельцями на Донеччині, щоб "втемну" одержувати від них потрібну інформацію.

"Зрадниця під виглядом побутових розмов по телефону намагалася дізнатися про факти роботи української ППО під час повітряних атак рашистів. У разі підтвердження, вона далі розпитувала щодо орієнтовного базування вогневих позицій зенітно-ракетних комплексів ЗСУ. Розвідувальна інформація була потрібна окупантам для обходу української протиповітряної оборони на східному фронті", - звітує відомство.

СБУ завадила ворожим планам. Завчасно викривши російську агентку, співробітники СБУ провели заходи щодо убезпечення ППО. На фінальному етапі спецоперації фігурантку затримали у тимчасовому помешканні. Під час обшуку у неї виявили мобільний телефон, який вона використовувала у розвідувально-підривній діяльності.

Затриманій повідомили про підозру. Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув'язнення.

Служба безпеки запобігла втечі до невизнаного Придністров'я агента РФ, який збирав розвіддані про Сили оборони на східному фронті.

Після виконання ворожого завдання на Донеччині зловмисник виїхав до Вінницької області, з якої намагався "евакуюватися" з України, повідомляє прееслужба СБУ.

Правоохоронці затримали фігуранта, коли він готувався перетнути прикордонну річку, використовуючи гідрокостюм і ласти. Затриманим виявився мешканець Дніпропетровщини, який в середині "нульових" закінчив московський державний університет і здобув диплом юриста. Під час навчання чоловік потрапив у поле зору російської спецслужби. Після випуску з російського ВНЗ та повернення в Україну він не здійснював розвідувальної активності на користь Росії.

Зараз ви читаєте новину «Рецидивістка вистежувала локації української ППО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі