понеділок, 13 грудня 2021 12:08

Викрили схему, за якою незаконно "зливали" дані мільйонів громадян

В Україні викрили 51 людину, причетну до злочинних схем з інформацією. Зловмисники незаконно розповсюджували персональні дані громадян.

Правоохоронці вилучили бази даних на більш-як 300 млн українців та іноземців, повідомляє пресслужба кіберполіції.

"Злочинці крали закриті відомості про ведення фінансово-господарської діяльності фізичних та юридичних осіб, інформацію про клієнтів банків та компаній, дані для авторизації на електронних поштових скриньках, у соцмережах, в інтернет-магазинах тощо", - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці провели 117 обшуків по всій Україні. Вилучили 100 баз персональних даних, актуальних на 2020-2021 роки, які містили відомості на громадян України, Європи та США. Припинили діяльність одного з найбільших сайтів з розповсюдження персональних даних. Там містилися номери телефонів, прізвища, імена та по батькові громадян, їхні місця реєстрації, а в окремих випадках - інформація про надані адмінпослуги, пов'язані з використанням транспортних засобів.

Автор: cyberpolice.gov.ua
  Правоохоронці провели 117 обшуків по всій Україні
Правоохоронці провели 117 обшуків по всій Україні

У ході слідчих дій також заблокували понад 30 каналів незаконного розповсюдження інформації.

"Вартість баз коливалася від 500 до 50 тис. грн - залежно від змісту та комерційної цінності. Зловмисники збували інформацію на закритих хакерських форумах, а також у соцмережах та месенджерах", - розповів начальник відділу протидії злочинам у сфері комп'ютерних систем Сергій Липка.

Автор: cyberpolice.gov.ua
  Злочинці крали закриті відомості про ведення фінансово-господарської діяльності
Злочинці крали закриті відомості про ведення фінансово-господарської діяльності

На Дніпропетровщині викрили колишнього співробітника мережі супермаркетів, який займався збутом конфіденційних даних. Чоловік незаконно збирав та продавав компаніям-конкурентам інформацію, яка містила комерційну таємницю. Таким чином мережа зазнала понад 1 млн грн збитків.

19 особам уже оголосили про підозру. Слідчі дії тривають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медик та патрульний "збагатилися" на 1 млн грн, провертаючи Сovid-схему

У Києві Служба безпеки України затримала підполковника податкової міліції ДФС, який передавав секретні бази даних терористичній організації ДНР.

Зловмисник передавав кураторам інформацію про проведені установами закупівлі, стан виконання державного оборонного замовлення; персональні дані працівників правоохоронних і розвідувальних органів України; іншу стратегічно важливу для держави інформацію.

Зараз ви читаєте новину «Викрили схему, за якою незаконно "зливали" дані мільйонів громадян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі