середа, 15 червня 2011 20:58

Радіоактивні автомобілі з Фукусіми вже в Україні?

Радіоактивні автомобілі з Фукусіми вже в Україні?

Радіоактивні автомобілі з Фукусіми можуть з'явитися на вулицях Одеси. Японська влада запевняє, що всі постачання автомобілів на зовнішні ринки ретельно контролюються, однак заражені автомобілі все одно просочилися в продаж, повідомляє інформаційне агенство "Мост-Одесса".

Зокрема, з посиланням на одну з власниць японського позашляховика Аллу Білу та дилера автомобілів, у якого вона хотіла придбати новий автомобіль, видання повідомляє, що партія японських автомобілів була заблокована в одному з портів Одеської області.

"Але "чорні" дилери з допомогою хабарів отримали ці автомобілі і почали продавати", - поділилася Біла.

З іншого боку, видання відзначає, що в адміністрації порту їх питання про те, чи є в порту радіоактивні автомобілі з Японії, сприйняли як жарт. Хоча Іллічівський морський торговельний порт щомісяця отримує близько 80 тис. автомобілів, третина з яких зроблені в Японії.

"Ці автомобілі приходять до нас транзитом через грецькі і турецькі порти. Якщо щось було не так, це б помітили там, в першу чергу. Але ми все одно перевіряємо і ще раз перевіряємо всі транспортні засоби", - сказала прес-секретар з питань митного посту Іллічівського порту Вікторія Марченко.

Тим не менш, екологи говорять, що такої перевірки може бути недостатньо, щоб виявити випромінювання.

"Радіоактивні частки дуже малі і можуть розповсюджуватися по всьому транспортному засобу, - говорить еколог Максим Шінгаркін. - Вони можуть бути знайдені у фільтрах, радіаторах, всередині дрібних деталей. Саме тому дуже важко виявити їх зі звичайними лічильниками Гейгера, які є у розпорядженні митних органів".

При цьому, всі автодилери - як офіційні, так і неофіційні, - відмовляються коментувати цю інформацію.

Нагадаємо, раніше в українських портах був уведений радіаційний контроль.

Зараз ви читаєте новину «Радіоактивні автомобілі з Фукусіми вже в Україні?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі