понеділок, 15 травня 2023 12:02

Привласнив газу на мільярди гривень: олігарх Фірташ отримав підозру від СБУ
Оновлено

У понеділок, 15 травня, Служба безпека України та Бюро економічної безпеки оголосили підозру бізнесмену Дмитру Фірташу.

Окрім Фірташа, підозри також вручають вісьмом топменеджерам його компаній, пише "Українська правда" з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

"Від ранку відбуваються обшуки у керівників фірм олігарха ("РГК", "Йє енергія") та облгазів", – повідомили журналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крали блакитне паливо у промислових масштабах: СБУ прийшла в облгази Фірташа

За даними джерел, правоохоронці викрили схему, за якою підконтрольні Фірташу структури купували паливо у його ж компанії, але насправді отримували 30% від обсягів.

"Штучний дефіцит покривався шляхом державного газу, а гроші осідали у кишенях Фірташа", – кажуть журналісти.

Попередньо, за сім років така схема завдала збитків бюджету країни на 18 млрд грн.

Оновлено о 12:00: в СБУ підтвердили повідомлення про підозру Фірташу та вісьмом топменеджерам його компаній. П'ять з них отримали підозру заочно, оскільки переховуються за кордоном.

За даними слідства, фігуранти привласнили українського газу на мільярди гривень.

"До організації оборудки причетні Дмитро Фірташ і топменеджмент підконтрольних йому компаній. Серед них керівники "Регіональної Газової Компанії" (РГК), яка фактично управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України", – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, лише протягом 2021 року оборудки фігурантів завдала державі збитків у понад 4,2 млрд грн. При цьому загальна сума шкоди протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн.

За даними слідства, посадовці "облгазів Фірташа" розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю блакитного палива.

"Фактично, ідеться про привласнення грошей звичайних українців, які оплачували комунальні платежі. Схема полягала у тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, "купували" паливо у підконтрольної йому ж компанії. Але в реальності отримували не більше 30 відсотків від проплаченого обсягу газу", – кажуть в СБУ.

Дефіцит, який утворювався через цю махінацію, покривали за рахунок блакитного палива, що знаходилось у державній власності. Облгази просто відбирали "недоотримане" паливо із газотранспортної системи України. При цьому державі за це майже не платили, посилаючись на "відсутність коштів, за даними правоохоронців.

Автор: БЕБ
  Бюро економічної безпеки спільно з СБУ викрили масштабну схему розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України
Бюро економічної безпеки спільно з СБУ викрили масштабну схему розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України

"Надалі фігуранти виводили гроші у тінь через мережу підконтрольних олігарху комерційних структур. З року в рік вони нарощували завдані для держави збитки", – додали в СБУ.

Правоохоронці провели обшуки в офісах та за місцями проживання організаторів злочинної схеми.

Зараз вирішується питання щодо оголошення у міжнародний розшук підозрюваних, які переховуються за кордоном.

20 березня СБУ та БЕБ знову обшукали офіси газорозподільних компаній, що входять до групи підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа. Формальною причиною для обшуків стала кримінальна справа, відкрита СБУ щодо закупівель природного газу для технологічних потреб в період з 2016 – 2022 років.

Торік Кабмін передав Чорноморнафтогазу (яким управляє Нафтогаз) 26 облгазів Фірташа, на які наклали арешт. Цьогоріч Нафтогаз отримав арештовані активи ще декількох облгазів.

У 2021 році Рада національної безпеки і оборони запровадила санкції проти Фірташа.

Зараз ви читаєте новину «Привласнив газу на мільярди гривень: олігарх Фірташ отримав підозру від СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі