субота, 11 січня 2020 20:07

Президенти України та Ірану обговорили компенсацію та повернення тіл загиблих у авіакатастрофі

Президенти України та Ірану обговорили компенсацію та повернення тіл загиблих у авіакатастрофі
Тіла повернуть в Україну до 19 січня. Фото: "Главком"

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Ісламської Республіки Іран Хасаном Рухані.

Розмову ініціювала іранська сторона, повідомляє прес-служба президента.

Рухані висловив співчуття українському народу і сім'ям загиблих в результаті катастрофи літака рейсу PS752 МАУ. Він попросив вибачення від імені іранської сторони. Рухані повністю визнає, що трагедія сталася через дії військових Ірану.

Запевнив, що всіх причетних до авіакатастрофи притягнуть до відповідальності. Українській експертній групі нададуть всю необхідну підтримку для співпраці.

"Визнання "ракетної версії" як причини катастрофи відкрило шлях для продовження його розслідування без будь-яких затримок і перешкод. Чекаю подальшої конструктивної взаємодії з Іраном відповідно до норм міжнародного права", - відповів Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіакатастрофа в Ірані: відомо, коли тіла загиблих доставлять в Україну

Президент України зазначив, що екіпаж збитого літака діяв у суворій відповідності з міжнародними авіаційними правилами та інструкціями.

"Для нас надзвичайно важливо, щоб уже на наступному тижні - до 19 січня - тіла загиблих повернули в Україну, щоб їх рідні могли з ними попрощатися", - підкреслив він.

Рухані запевнив, що сьогодні вночі він дасть відповідні доручення, щоб репатріація тіл відбулася якомога швидше.

"Міністерство закордонних справ України негайно направить Ірану ноту з чітким переліком всіх наступних кроків, в тому числі - юридичних аспектів врегулювання питання компенсацій. Іранська сторона погоджується з Україною в цьому питанні", - йдеться в повідомленні.

Літак МАУ зазнав аварії в поблизу Тегерану вранці 8 січня. Повітряне судно здійснювало рейс зі столиці Ірану до Києва. Загинули всі 176 людей, які перебували на борту. Уранці 11 січня іранські військові оприлюднили заяву на державному ТБ, у якій визнали свою відповідальність за авіакатастрофу. Вони пояснили, що літак був помилково сприйнятий за ворожу ціль і збитий ракетою після того, як наблизився до одного з військових об'єктів Революційної гвардії Ірану — Корпусу вартових Ісламської революції.

Зараз ви читаєте новину «Президенти України та Ірану обговорили компенсацію та повернення тіл загиблих у авіакатастрофі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі