субота, 04 березня 2023 16:37

Померла дружина останнього президента УНР

Померла дружина останнього президента УНР
На 97 році пішла з життя Ярослава Плав'юк, дружина голови ОУН і останнього президента УНР на вигнанні Миколи Плав'юка. Фото: сторінка Facebook Богдана Червака

На 97 році пішла з життя Ярослава Плав'юк, дружина голови ОУН і останнього президента УНР на вигнанні Миколи Плав'юка.

Дружина останнього президента УНР померла у Канаді, у Бурлінгтоні (Онтаріо). Про це повідомив очільник ОУН Богдан Червак у Facebook.

Ярослава Бойко (Плав'юк) народилася 24 березня 1929 року в селі Біла Тернопільської області. Батько – професор гімназії Володимир Бойко, мати – Марія, донька пароха Греко-католицької церкви отця Колянкiвського.

"Під час Другої світової війни родина Бойків перебралася до в Австрії, а згодом – Баварії, де пані Ярослава закінчила Українську гімназію", – повідомив Червак.

У 1945 році в таборі для "переміщених осіб" в американській зоні окупації (Карлсфельд, поблизу Мюнхена) Ярослава Бойко познайомилася з Миколою Плав'юком. Наприкінці 1949 року подружжя Плав'юків переїхало до Канади, отримавши там громадянство.

Ярослава Плав'юк – одна з організаторів іменних стипендій для українських студентів і дітей-сиріт Монреальського відділу Громадської служби українців Канади "Поміч Україні", де вона опікувалася постраждалими внаслідок аварії на ЧАЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер Герой України, сотенний УПА Мирослав Симчич

Вона брала активну участь в організації спонсорської допомоги щорічному Всеукраїнському літературно-мистецькому конкурсу на краще виконання творів Олени Теліги "Щоб далі йти дорогою одною".

Передала в дарунок рідкісні старовинні рушники із жіночим автентичним строєм до шкільного музею Олени Теліги київської спеціалізованої школи № 97 і музею Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

Її домаганнями була повернута в Україну й передана до Центрального державного архіву кіно-, фото-, фонодокументів музична спадщина відомих в діаспорі, але зовсім незнаних в Україні композитора Богдана Весоловського та співака Антіна Дербіша.

"21 січня 2018 року на заходах, присвячених 100-річчю Української народної республіки в Торонто, вона закликала до збереження незалежності України, утвердження сильної демократичної європейської країни", – зауважив Червак.

ОУН український громадсько-політичний рух, що ставить за мету встановлення Української соборної самостійної держави, її збереження та розвиток.

У листопаді 2022 року помер Юрій Шухевич – багаторічний політв'язень і син командувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

Герой України помер на 90-му році життя.

Дружина Наталія підтвердила це львівському виданню NTA. Юрій Шухевич помер в Німеччині, де перебував на лікуванні.

Зараз ви читаєте новину «Померла дружина останнього президента УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі