середа, 02 листопада 2022 15:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Після успіхів ЗСУ у розвідці натякнули на нові обміни полоненими

Після успіхів ЗСУ у розвідці натякнули на нові обміни полоненими
ЗСУ продовжують брати в полон російських окупантів. Фото: lb.ua

Збройні сили України продовжують брати в полон російських окупантів. Серед них більшість – невмотивовані й деморалізовані солдати.

Їхня кількість в Україні лише зростає. Водночас українська влада докладає максимум зусиль, аби звільнити кожного українця з російського полону. Про це повідомив речник Головного управління розвідки України Андрій Юсов "24 каналу".

Він сказав, що після успіхів українських військових на Харківському й Південному напрямках та оголошення мобілізації в Російській Федерації значно збільшилася кількість полонених росіян.

"З початку повномасштабного вторгнення 1031 українець повернувся з російського полону. Триває підготовка до наступних обмінів. Я думаю, що найближчим часом в нас будуть новини з цього приводу", – зауважив речник ГУР.

Він додав, що зараз зафіксована велика кількість звернень та значний інформаційний ефект, зокрема – в Росії. Є результати серед тих, хто здався в полон за програмою "Хочу жити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свої" кинули стікати кров'ю: полонена росіянка розповіла, як її врятували воїни ЗСУ

"Хороша програма, рекомендую усім росіянам. Вас тут нагодують, одягнуть і без вашої згоди навіть не повернуть до Путіна. Користуйтеся. Інша альтернатива – чорний целофановий пакет", – сказав речник ГУР.

За словами Юсова, ті полонені окупанти, які не бажають повертатися до РФ, перебувають в статусі військовополонених до перемоги України. А далі – це питання інших правових механізмів та процедур.

"До них мають доступ міжнародні організації – ООН, Червоний хрест. Проводиться моніторинг умов утримання, надається медична допомога – усе те, чого більшість з них не має навіть на території Росії", – пояснив він.

Юсов стверджує, що Україна як держава докладає значно більше зусиль для повернення своїх громадян додому, аніж країна-агресорка.

"Наша країна працює в цьому напрямку більш злагоджено, використовуючи усі механізми та взаємодію різних структур між собою. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими – це міжвідомча структура, яка справді працює і докладає зусиль, щоб повернути наших захисників", – підкреслив речник ГУР.

У суботу, 29 жовтня, відбувся черговий обмін полоненими. З російського полону звільнили 52 українців. Про це повідомив керівник Офіса президента Андрій Єрмак.

Серед звільнених – офіцери, медики, сержанти і солдати. Керівник ОП розповів, що додому повертаються захисники Азовсталі, оборонці Маріуполя, медики.

Зараз ви читаєте новину «Після успіхів ЗСУ у розвідці натякнули на нові обміни полоненими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі