пʼятниця, 02 грудня 2022 14:11

Підтримав анексію Криму й дружив з Гундяєвим: митрополиту РПЦ в Україні повідомили про підозру
4

Служба безпеки зібрала докази підривної діяльності проти України колишнього керівника Кіровоградської єпархії РПЦ.

Митрополит входив до найближчого оточення московського патріарха Кирила, з яким координував поширення прокремлівських поглядів в регіоні. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Ідеться про митрополита Іоасафа (Петра Губеня). Його звільнили від керування Кіровоградською єпархією так званої УПЦ 22 листопада. Хоча ще за місяць до того під час обшуків правоохоронці знайшли в митрополита численні проросійські пропагандистські матеріали й листування з Кирилом.

СБУ зібрала докази підривної діяльності проти України колишнього керівника Кіровоградської єпархії РПЦ
Фото: ssu.gov.ua
СБУ зібрала докази підривної діяльності проти України колишнього керівника Кіровоградської єпархії РПЦ
СБУ зібрала докази підривної діяльності проти України колишнього керівника Кіровоградської єпархії РПЦ
СБУ зібрала докази підривної діяльності проти України колишнього керівника Кіровоградської єпархії РПЦ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проросійська література і купа готівки − СБУ повідомила результати обшуків у Лаврі

"Для цього митрополит був на постійному зв'язку з очільником РПЦ і виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії та захоплення частини території України, зокрема Криму. Вказівки з Москви надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території РФ. У церквах єпархії людям роздавали ворожу пропагандистську літературу, яку друкували багатотисячними накладами в типографіях країни-агресора", ‒ ідеться в повідомленні.

У книжках, які розповсюджував Іоасаф, російські автори писали, що жодної української державності не має бути й вихваляли кремлівський режим.

"Під час обшуків на території єпархії правоохоронці виявили велику кількість ворожих друкованих матеріалів і документи з доказами листування з московськими "кураторами". Відповідно до висновків незалежної експертизи, яку ініціювала СБУ, злочинна діяльність митрополита загрожує державній безпеці України", ‒ наголошують у спецслужбі.

На підставі зібраних доказів йому повідомили підозру. Нині триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин.

Співробітники Служби безпеки України повідомили про підозру організаторам богослужіння, під час якого у Києво-Печерській Лаврі прославляли "русский мир". Слідчі задокументували факт протиправних дій одного із священнослужителів РПЦ в Україні та його спільників, які брали участь у тій службі.

Президент Володимир Зеленський надав чинності рішенню Ради безпеки та оборони щодо заборони в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії. Президент доручив Кабміну у двомісячний термін розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкти про обмеження і заборону релігійних організацій, які керуються РФ.

Зараз ви читаєте новину «Підтримав анексію Криму й дружив з Гундяєвим: митрополиту РПЦ в Україні повідомили про підозру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі