середа, 18 вересня 2024 23:33

Пейджери атакували вдруге - вибухи стались під час похоронів перших атакованих Ізраїлем

Пейджери атакували вдруге - вибухи стались під час похоронів перших атакованих Ізраїлем
Пейджери в Лівані вибухнули вдруге. Фото: middle-east-online.com

Спецслужби Ізраїлю підірвав тисячі рацій, якими користувались бойовики Хезболли. Кількість загиблих під час вибухів зросла до 14, кількість поранених — до 450.

Рації були заздалегідь заміновані ізраїльськими спецслужбами, а потім передані Хезболлі, як частина системи екстреного зв'язку, яку мали б використовувати під час війни з Ізраїлем, пише CNN із посиланням на міністерство охорони здоров'я Лівану.

18 вересня ЗМІ повідомляли, що в передмісті Бейрута лунали вибухи.

Пізніше агентство Reuters із посиланням на джерело в органах безпеки та свідка повідомило, що в Бейруті здетонували портативні радіостанції, які використовувала Хезболла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибухи ґаджетів у Бейруті можуть зірвати мирний план Білого Дому

Хвиля вибухів сталась під час похорону деяких членів Хезболли, які загинули під час першої атаки 17 вересня. Зазначається, що численні вибухи були по всьому Лівану. Деякі з них пролунали у квартирах та будинках.

За даними одного з джерел, велика кількість рацій зберігалась на складах Хезболли, адже вони мали використовуватись лише під час війни з Ізраїлем.

Reuters та Axios зазначили, що метою Ізраїлю у другій хвилі атаки було посилити "страх" та "параною" всередині угруповання, аби змусити керівництво Хезболли змінити свою політику щодо війни з Ізраїлем.

Джерела також зауважили, що Ізраїль вирішив здійснити другу атаку через те, що розслідування вибухів пейджерів, яке проводить Хезболла, швидше за все, могло виявити порушення в захисті рацій.

17 вересня агентство Reuters з посиланням на джерело серед правоохоронців повідомляло, що в Бейруті масово вибухнули пейджери, які використовували для зв'язку члени угруповання Хезболла. Три джерела журналістів серед правоохоронців заявили, що підірвані пейджери були "останньої моделі", яку Хезболла отримала за останні місяці.

Міністр охорони здоров'я країни Лівану повідомляв, що внаслідок вибухів пейджерів постраждали близько 2800 людей. За даними місцевих ЗМІ, 12 людей загинули.

Агентство Reuters із посиланням на високопоставленого представника ліванських органів безпеки та інше інформоване джерело повідомило, що ізраїльська спецслужба Моссад заклала невелику кількість вибухівки в 5000 тайванських пейджерів, замовлених ліванським угрупованням Хезболла за кілька місяців до серії вибухів.

Зараз ви читаєте новину «Пейджери атакували вдруге - вибухи стались під час похоронів перших атакованих Ізраїлем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі