вівторок, 07 серпня 2012 21:50

"Одні тільки двері 12 тис грн коштували" - на Тернопільщині відновлюють церкву

У селі Рукомиш Бучацького району Тернопільщини склали перелік пошкодженого майна автокефальної православної церкви Преподобного Онуфрія Великого.

Минулого тижня на храм обвалилася травертинова скеля.

Як розповів Gazeta.ua Іван Леськів, сільський голова Заривинецької сільради, до якої входить Рукомиш, робота біля храму триває з ранку до ночі.

"Люди приходять щодня. Дроблять каміння, виносять сміття, миють підлоги у церкві. Інвентарне бюро складає свої акти. А у нас уже складений довгий список пошкодженого майна. Одні тільки броньовані двері із сигналізацією і відеоспостереженням 12 тисяч гривень коштували. Це ж не проста церква, у ній скульптура Пінзеля зберігалася. Хіба таку пам'ятку без охорони можна було тримати?", - наголосив Іван Васильович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Тернопільщині скеля обвалилася на старовинну церкву

За словами сільського голови, суму збитків порахувати важко.

"Верх церкви треба буде переробляти повністю, він весь у тріщинах. Пошкоджено 45 кубічних метрів стіни притвору, 40 квадратних метрів даху, 48 – стелі. А ще ж два вікна металопластикові, дерев'яна підлога, кам'яний мур, стічна ринва, газова труба, електропровід, перила, колонки – усього не перелічити. Крім того, постраждали тетрапод, фігури та ікони у церкві", - перерахував Леськів.

У травертиновій скелі колись існував скельний монастирний храм. За переказами, його заснували монахи Києво-Печерської Лаври, коли тікали від хана Батия у 1241 році.

"Скельний храм розмішений якраз у місці обвалу. У ньому пошкоджений престіл та вся передня підпірна стіна", - додав сільський голова.

Нагадаємо, парафія церкви Преподобного Онуфрія налічує усього 354 жителі. Парох о. Михайло Суканець відкрив благодійний рахунок для збору коштів на відбудову храму.

Зараз ви читаєте новину «"Одні тільки двері 12 тис грн коштували" - на Тернопільщині відновлюють церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі