неділя, 24 вересня 2023 21:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Оборонні пакети від США та Канади і не тільки: Зеленський підбив підсумки тижня

Оборонні пакети від США та Канади і не тільки: Зеленський підбив підсумки тижня
Президент України Володимир Зеленський підбив підсумки тижня. Фото: скріншот з відео

Президент України Володимир Зеленський підбив підсумки тижня, що минає.

Зокрема, глава держави згадав про оборонні пакети від США та Канади. Про це повідомив у вечірньому зверненні.

"Маємо багато хороших оборонних та інших рішень. Оборонні пакети. Від США – це артилерія, потрібні снаряди, ракети для HIMARS, ракети для ППО, додаткові системи ППО, тактичні машини та ще деякі інші види зброї, які заявлять самі про себе на полі бою", – наголосив глава держави.

Від Канади маємо рішення про тривалу оборонну підтримку.

"Обсяг – пів мільярда доларів США. Зокрема, це "медеваки" – евакуаційні машини, які дуже потрібні на фронті. Домовилися про виробництво та постачання", – зазначив президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський перерахував основні перешкоди для проведення виборів

Зеленський також повідомив про історичне рішення Америки про спільне виробництво з Україною зброї та оборонних систем, зокрема й ППО.

"Це те, що було абсолютною фантастикою ще нещодавно. Але стане реальністю. Ми зробимо це реальністю. Кожен, хто працює на державу", – сказав Зеленський.

Зеленський наголосив, що це нова якість оборонної промисловості України – значно сильніша. І це ж економіка. Захист для наших міст. Підп .\риємства, нові робочі місця для обох наших народів – і для українців, і для американців.

"Ми маємо чітку перспективу – те, про що вже домовилися, – нової міцності України для недопущення повторення російських агресій. Я вдячний Президенту Джо Байдену, усій його команді та кожному в Америці, хто цінує свободу й підтримує Україну", – сказав президент.

Зеленський також нагадав, що провів дуже важливі зустрічі у Вашингтоні, в Конгресі – обидві партії, обидві палати.

"Неоднакові погляди, але однаково щирі відповіді, абсолютна відвертість та щире розуміння. Ми спеціально запитали такий формат зустрічей та спілкування в Конгресі, який потрібен для максимально детальної розмови. І завдяки цьому довіри стало більше, і я почув, що підтримка України збережеться", – підкреслив Зеленський.

Білий дім, ймовірно, прийняв рішення передати Україні "обмежену" модифікацію ракет ATACMS.

Вона буде фактично "марною" для України в контексті атак по великих об'єктах у тимчасово окупованому Криму, оскільки йдеться про "касетні боєприпаси з меншою дальністю дії". Про це у коментарі Newsweek заявив колишній командувач Сухопутними військами США в Європі генерал Бен Годжес.

Раніше під час переговорів з лідером України Володимиром Зеленським у Білій домі (зустріч відбулася 21 вересня) президент США Джо Байден уточнив, що готовий надати певну кількість ракет в Україні. Разом з тим Білий дім заявив, що поки що такого плану з передачі ATACMS немає.

Водночас Годжес впевнений, що ракети у своєму "обмеженому" варіанті все ж передадуть.

Зараз ви читаєте новину «Оборонні пакети від США та Канади і не тільки: Зеленський підбив підсумки тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі