вівторок, 10 січня 2023 10:29

"Несамовиті крики розносилися по всій колонії" – лікар шокував подробицями теракту в Оленівці

"Несамовиті крики розносилися по всій колонії" – лікар шокував подробицями теракту в Оленівці
Після вибуху в колонії в Оленівці 50 людей загинули відразу. Фото: t.me/informnapalm

Звільнений з російського полону український лікар-нейрохірург Дмитро Кубряк розповів нові подробиці теракту в колонії в селищі Оленівка на Донеччині. Тоді російські окупанти підірвали барак, у якому зібрали значну кількість полонених захисників Маріуполя.

Близько 50 українських воїнів згоріли живцем, а величезній кількості поранених довелося годинами чекати на допомогу, розповів медик в інтерв'ю Уніан.

Кубряк був очевидцем тих подій. Чоловік не має жодних сумнівів у тому, хто насправді стоїть за скоєнням теракту.

"Мені зрозуміло, що це був за вибух і хто його здійснив. Події були настільки послідовні, що говорити про якусь випадковість не доводиться. Тієї ночі персонал колонії спокійно пересувався по всій території без бронежилетів та касок. Окупанти зовсім не боялися за свої життя попри постійні обстріли", – заявив Кубряк.

Лікар також поділився спогадами про те, що відбувалося після вибуху.

"Несамовиті крики людей в агонії розносилися по всій колонії. Це не передати словами. Вибух стався десь о 23:30, і лише через 30–40 хвилин нас, українських медиків, залучили для надання допомоги. Побачене на місця трагедії шокувало. 50 людей згоріли живцем. Решта як могли виповзли з назовні. Величезна кількість поранених. Вони корчилися від болю. А нам у цьому хаосі, у темряві потрібно було визначитися: кому допомогти першим, кому не допомагати, хто може почекати", – розповідає лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкрили, скільки українських полонених загарбники утримують в окупованій Оленівці

Вивозити поранених воїнів у лікарні окупанти не поспішали. Перших полонених завантажили у КаМАЗ лише близько 5:00, майже за 6 год. після вибуху.

"Люди, які зазнали глибоких великих опіків, осколкових поранень, травматичних ампутацій кінцівок, ушкодження внутрішніх органів, просто лежали на землі. Ми бігали між ними, відчайдушно намагаючись врятувати, а працівники колонії стояли біля паркану, ігноруючи наші благання відправити постраждалих до лікарні. Стояли з посмішками, відпускаючи цинічні репліки. Таке пасивне споглядання чужих мук", – пригадує Кубряк.

Адміністрація колонії вичікувала, хто виживе, а хто ні.

"За цей час померли п'ятеро людей, 80 забрали в Донецьк у лікарню. Ще близько 30 зазнали легких поранень – їх залишили в Оленівці, приблизно стільки ж майже не постраждали. Сподіваюся ніколи більше не бачити такого кошмару", – додав Кубряк.

У ніч на 29 липня 2022 року на території колишньої виправної колонії в окупованому селищі Оленівка прогримів вибух в одному з бараків. Туди за лічені дні до цього перевели значну кількість захисників заводу "Азовсталь".

Окупанти заявили, що начебто вибух зумовлений умисним обстрілом з боку ЗСУ: мовляв, військовополонені українці почали давати свідчення про воєнні злочини.

Однак за характером руйнувань та низкою інших факторів досить скоро було встановлено, що йдеться про влаштований окупантами теракт – фактично, масову страту військовополонених. Будівлю підірвали зсередини термобаричними снарядами.

Зараз ви читаєте новину «"Несамовиті крики розносилися по всій колонії" – лікар шокував подробицями теракту в Оленівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі