середа, 31 липня 2024 02:51

Спецтема: Війна Росії проти України

На Харківщині окупанти застосовують проти українських бійців заборонені гранати

На Харківщині окупанти застосовують проти українських бійців заборонені гранати
Російські військові відновили використання аерозольних гранат К-51, заборонених Женевською конвенцією. Фото: Укрінформ

Російські окупанти в Харківській області застосовують проти українських захисників аерозольні гранати К-51.

Їхнє використання заборонено Женевською конвенцією. Про це заявив спікер оперативно-тактичного угруповання військ "Харків" Віталій Саранцев в ефірі телемарафону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія використовує хімічну зброю у промислових масштабах - британський полковник

"Ще один ганебний факт про окупантів - вони почали вкотре застосовувати аерозольні гранати К-51. Хочу нагадати, що ці гранати - неконвенційна зброя, вони заборонені Женевською конвенцією", - розповів Саранцев.

Він додав, що це не перший випадок застосування таких гранат ворожими солдатами. Вони застосовували їх досить давно, зокрема у Донецькому аеропорту.

"Усього було понад 460 випадків за всю десятирічну війну", - уточнив речник ОТУ "Харків".

К-51 - радянська ручна аерозольна "сльозогінна" граната.

Після початку горіння запалу відбувається реакція всередині гранати; речовина, що горить, підвищує тиск усередині корпусу і вибиває дно гранати, розпорошуючи хмару хімічної речовини.

Людина, яка потрапила у аерозольну хмару, без протигаза не здатна чинити опір і вести вогонь, оскільки руки рефлекторно тягнуться до обличчя, аби протерти очі. Дихальні шляхи пронизує задишка з кашлем, носові пазухи заповнює слиз.

Такі гранати використали російські бойовики під час боїв за термінали Донецького аеропорту в 2015 році. Тоді було неодноразово помічено застосування сльозогінної отруйної речовини проти українських захисників.

Зараз ви читаєте новину «На Харківщині окупанти застосовують проти українських бійців заборонені гранати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі