середа, 27 лютого 2013 08:51

На будівництво траси "Київ-Чоп" використовували пісок зі скотомогильників

На будівництво траси "Київ-Чоп" використовували пісок зі скотомогильників
Фото: xn----8sbn8aceicldd.xn--p1ai

Довкола будівництва на Житомирщині траси Київ-Чоп розвивається скандал, пише ТСН.

Пісок, яким засипали узбіччя неподалік селища Ставище, міг бути зараженим сибіркою, твердить Ставищанський сільський голова Юрій Герасименко.

Його видобували із несанкціонованого піщаного кар'єру - у санітарній зоні скотомогильників, де поховані трупи тварин, заражені цією недугою.

Герасименко розповів, що дорогу будували авральними темпами, щоб встигнути до Євро-2012, тому пісок брали там, де ближче.

"Цей пісок вивозився на трасу Київ-Житомир, відсипку робили. Бралось, без дозволу вивозилось. Я по номерам бачив, що це Одеська область, Луганська область були, Запорізька область і з Криму були. Могли зачепити і куди хоч те відвезти", - бідкається ставищанський голова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пастух продав заражене сибірською виразкою м'ясо корови

Несанкціонований піщаний кар'єр площею у два гектари міститься лише за кілька метрів від скотомогильника із сибіркою. Її спори здатні зберігатись у ґрунті понад сто років.

Місцеві ветеринари запевняють, що добувачі піску сам могильник не зачепили, а розрили його санітарну зону, що теж небезпечно.

Хто, куди і скільки вивіз потенційно зараженого піску, тепер з'ясовує прокуратура.

А незаконний кар'єр затоплений водою. Місцеві жителі бояться, що разом із нею інфекція може потрапити у ґрунт і заразити все село.

Щоб закопати незаконний кар'єр біля небезпечного скотомогильника, прокуратура знайшла господаря цієї землі. Кажуть, заражену ділянку віддали в оренду місцевому фермеру. Саме він і мусить сплатити збитки та відновити цілісність скотомогильника.

Водночас фермер заявив, що нікому нічого не винен, оскільки незаконний видобуток піску вели не на його землях.

Зараз ви читаєте новину «На будівництво траси "Київ-Чоп" використовували пісок зі скотомогильників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі