понеділок, 29 травня 2023 22:24

Спецтема: Війна Росії проти України

На білорусько-українському кордоні з'явилися "зуби дракона", фото
5

«Зуби дракона» біля села Калініна у Білорусі
Фото: Скріншот з відео
Військові укріплення під Гомелем на супутниковому знімку, 25 травня 2023 року
Лінія "зубів дракона" на захід від траси М8, що веде від Гомеля до українського кордону
"Зуби дракона" на схід від траси М8
Окопи біля села Калініна

У Білорусі поблизу кордону з Україною спорудили військові оборонні укріплення, зокрема, протитанкові "зуби дракона".

Вони з'явилися за 20 кілометрів від кордону з Україною та за 10 кілометрів від Гомеля біля села Калініна. Cупутник сервісу Planet Labs зафіксував, що оборонні споруди простягнулися на два кілометри. Про це повідомляють білоруська служба "Радіо Свобода" і "Беларускі Гаюн".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусь прибули ешелони російських окупантів

Лінію з протитанковими "зубами дракона" прозвали "Лінією Хреніна". Раніше її провели на окупованих територіях України, а також у прикордонних регіонах Росії. За допомогою цієї лінії окупанти сподіваються уповільнити або направити бронетехніку українців у потрібний район, де її було б зручніше знищувати.

Самі "зуби дракона" - це квадратно-пірамідальні конструкції із залізобетону. Відео з ними з'явилося в міських чатах. Загальна довжина оборонної лінії становить близько двох кілометрів (400 метрів у західній частині та 1600 метрів у східній).

Північніше, ближче до села, можна помітити окопи і рови.

Більшість траншей розташовані в безпосередній близькості від житлових будинків. Деякі з них були викопані на відстані менше 10 метрів від парканів місцевих жителів.

Точна мета будівництва таких укріплень невідома, але вони з'явилися безпосередньо перед початком так званої наради "Військової безпеки і оборони Республіки Білорусь" за участю міністра оборони Віктора Хреніна разом із керівниками та військових комісарів областей у Гомелі. Одним із пунктів наради був огляд цих споруд поблизу села Калініна.

Російський диктатор Володимир Путін використовує Білорусь у власних цілях. Ворог використовує прикордонну територію України в якості полігона ‒ тренується або ж перевіряє готовність артилерії не обираючи цілей.

У четвер, 25 травня, міністри оборони РФ та Білорусі Сергій Шойгу та Віктор Хренін підписали документи щодо розміщення російської нестратегічної ядерної зброї на території республіки. Росія не передає Мінську ядерну зброю, а лише розміщує її на території Білорусі. Контроль над озброєнням та рішення про його застосування залишається за РФ.

Водночас у командуванні Об'єднаних сил ЗС України повідомили, що ситуація на кордоні з Білоруссю повністю контрольована. Українські прикордонники не втрачають пильності і готовності реагувати на будь-які загрози.

Зараз ви читаєте новину «На білорусько-українському кордоні з'явилися "зуби дракона", фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі