понеділок, 31 липня 2023 14:45

На активістку вилили літр кислоти
4

Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року. Була радницею міського голови Херсона, виконувала обов'язки керуючої справами виконкому
Фото: facebook.com/Віктор Гандзюк
На Катерину Гандзюк напали біля її будинку — зловмисник вилив на неї літр сірчаної кислоти. Останнє селфі зі столичної лікарні Катерина зробила 1 листопада 2018 року
Катерина Гандзюк отримала хімічні опіки понад 30% тіла: голови, обличчя, лівої руки й ноги, передньої частини грудної клітки, лівого ока. Вона перенесла 14 операцій
Генпрокуратура оприлюднила можливу схему вбивства Катерини Гандзюк

31 липня 2018-го херсонську активістку, помічницю міського голови 33-річну Катерину Гандзюк облили кислотою.

Напад стався, коли близько 08:30 жінка вийшла з дому. До неї підбіг чоловік і виплеснув в обличчя якусь рідину. Пізніше з'ясувалося, що це був літр сірчаної кислоти. Катерина отримала хімічні опіки понад 30% тіла: голови, обличчя, лівої руки й ноги, передньої частини грудної клітки, лівого ока. Її госпіталізували до реанімації. За добу перевели на лікування до столиці. Надали державну охорону. Вона перенесла 14 операцій. Після трьох місяців лікування померла.

За умисне вбивство затримали та засудили п'ятеро виконавців. Вироки набули чинності 18 липня 2019 року. Координатора нападу Сергія Торбіна засудили до шести з половиною року позбавлення волі, безпосереднього нападника Микиту Грабчука - до шести років в'язниці. Учасники Володимир Васянович і В'ячеслав Вишневський отримали по чотири роки, а Віктор Горбунов - три роки позбавлення волі. Усі визнали провину.

Замовником розправи називають Владислава Мангера. На той час він був головою Херсонської обласної ради. Організовувати напад йому допомагав лідер злочинного угруповання "Москал" Олексій Левін, за версією слідства. Завдяки посереднику Ігорю Павловському, долучили до злочину колишнього військового Сергія Торбіна, а він - товаришів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У справі Гандзюк мали "прибрати" двох свідків: відомі прізвища

Слідство щодо Мангера та Левіна призупиняли у зв'язку із розшуком останнього. Після екстрадиції Левіна з Болгарії - поновили.

Павловський уклав угоду зі слідством і дав свідчення у справі щодо ймовірних замовника та організатора злочину Мангера та Левіна. 16 жовтня торік Приморський райсуд Одеси виніс йому вирок. Павловського визнали винним у приховуванні злочину. Присудили два роки позбавлення волі, звільнивши від відбування покарання з іспитовим строком один рік.

Обвинувальний акт щодо Мангера і Левіна передали до суду наприкінці липня торік. Обидва фігуранти перебувають під вартою.

17 червня Катерині Гандзюк мало б виповнитися 38 років.

Зараз ви читаєте новину «На активістку вилили літр кислоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі