середа, 22 березня 2023 16:49

Спецтема: Війна Росії проти України

МАГАТЕ заявило про загрозу відключення Запорізької АЕС

МАГАТЕ заявило про загрозу відключення Запорізької АЕС
Запорізька атомна електростанція контролюється російськими окупаційними військами з березня 2022 року. Фото: Getty Images

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) отримали інформацію про ймовірність відключення Запорізької АЕС від останньої резервної лінії електропередачі 750 кВ.

Таким чином станція знову може перейти на живлення від генераторів. Про це повідомляється у звіті МАГАТЕ за 22 березня.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі нагадав, що остання резервна лінія електропередач 330 кіловольтів (кВ) на Запорізькій АЕС пошкоджена з 1 березня.

"Вона залишається відключеною та знаходиться на ремонті, що ще раз підкреслює крихкість ядерної безпеки та безпеки на найбільшій атомній електростанції Європи", – заявив він.

При цьому директор МАГАТЕ зазначив, що протягом трьох тижнів ЗАЕС отримувала електроенергію лише від однієї основної зовнішньої лінії електропередач 750 кВ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза на Запорізькій АЕС: 49 держав терміново звернулись до МАГАТЕ

"Станції потрібне зовнішнє електропостачання для виконання основних функцій ядерної безпеки. Без резервної лінії будь-яке пошкодження лінії 750 кВ призведе до повної втрати електростанції за межами майданчика", – пояснив Гроссі.

Він розповів, що відновлення лінії було заплановане на 5, 10, а потім і 13 березня, але цього так і не досягли. Остання дата повторного підключення запланована на 23 березня.

"Підключення до лінії 750 кВ може бути відключено на невідомий період часу для проведення технічного обслуговування/ремонту на лінії. Наразі немає інформації про те, чи це може статися, коли це станеться, і як довго. Важливо, щоб була необхідна координація та комунікація між диспетчером українських електромереж і станцією", – зазначив він.

Гендиректор МАГАТЕ попередив, що ядерна безпека на ЗАЕС залишається в критичному стані.

"Якщо це відключення від основної лінії електропередач і ремонтні роботи виконуватимуться, коли лінія 330 кВ недоступна, це спричинить повну втрату електроенергії та зробить станцію залежною від дизель-генераторів – її останньої лінії захисту вже сьомий раз", – підсумував Гроссі.

Наразі жодна міжнародна організація не може допомогти у деокупації Запорізької атомної електростанції.

Треба шукати інші механізми для звільнення станції, розповів під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кішідою президент України Володимир Зеленський.

Запорізька атомна електростанція контролюється російськими окупаційними військами з березня 2022 року. Станція – найбільша за розмірами у Європі й третя у світі.

Зараз ви читаєте новину «МАГАТЕ заявило про загрозу відключення Запорізької АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі