середа, 06 квітня 2011 12:30

Спецтема: Арабські революції

Лівійські повстанці дуже незадоволені діями НАТО
21

Фото: Фото: Reuters

Повітряна війна в небі над Лівією спочатку надихнула супротивників Муаммара Каддафі, але тепер призвела до конфлікту повстанців з силами НАТО. Лівійські повстанці звинуватили Альянс в повільності і заявили, що НАТО не виправдовує покладені на нього надії.

"Ми розчарувалися в НАТО, яке не дало нам того, чого ми хотіли. Вони просили нас не використовувати наші літаки, а сам Альянс діє дуже повільно, що дає можливість військам Муаммара Каддафі просуватися вперед і вбивати людей", - заявив у вівторок у Бенгазі Абдель Фаттах Юніс, колишній секретар Головного народного комітету внутрішніх справ (МВС) Джамахірії, який очолив днями єдине військове командування опозиції.

Юніс навів приклад обложеного міста Місурата (200 км на схід від Тріполі), де, за його словами, щодня гинуть мирні жителі та яке піддалося геноциду в прямому сенсі цього слова, пише Newsru.

Крім того, командувач повстанців розкритикував занадто забюрократизовані, за його словами, процедури всередині Альянсу, через що початок операції проти сил Каддафі було відкладено на кілька годин. Юніс заявив, що НАТО в змозі відкинути сили Каддафі від обложеної Місурати - єдиного утримуваного повстанцями великого міста в західній частині країни.

За словами Юніса, НАТО побоюється загибелі серед мирних жителів, у той час як "там, де є війська Каддафі, мирних жителів немає". "Якщо НАТО почекає ще тиждень, Місурати не буде, - заявив генерал репортерам в Бенгазі. - Ви нікого там не знайдете".

Начальник генштабу так званої Лівійської національно-визвольної армії підкреслив, що Північноатлантичному альянсу необхідно робити свою роботу належним чином, інакше повстанці змушені будуть звернутися до Ради Безпеки ООН з проханням призупинити операцію сил коаліції. Він також виступив з критикою на адресу ООН, яка, на його переконання, закинувши НАТО в небо над Лівією, сама нічого не робить.

У НАТО заявляють, що продовжують операцію, і Місурата залишається головним пріоритетом коаліції. Представники Північноатлантичного альянсу заявляють, що повітряні удари скоротили військові можливості сил Каддафі приблизно на третину, проте командування лівійської армії навмисно перекидає озброєння й техніку в густонаселені райони, що ускладнює ведення операції.

"Коли людей використовують як щит, ми не вступаємо в бій", - заявив високопоставлений представник штабу НАТО у Брюсселі бригадний генерал Марк ван Ум.

Крім того, як повідомляє Lenta.ru, до Лівії 5 квітня прибув перший за 17 днів нафтовий танкер. Місткість судна складає один мільйон барелів (130 000 т,  - ред.). Вартість такого вантажу становить понад 10 мільйонів доларів.

Танкер під назвою "Екватор" прибув у порт Марса-ель-Харіга. На сьогодні порт контролюється повстанцями. Неподалік від цього порту знаходиться місто Тобрук, в сховищах якого налічується понад мільйон барелів нафти.

Забезпечуючи продаж нафти, опозиціонери таким чином можуть фінансувати своє озброєння і продовжувати бойові дії. Родовища, якими володіють повстанці, дозволяють отримувати 100-130 тисяч барелів на добу. Реалізацію лівійської нафти на світових ринках гарантував Катар, так як на продаж сировини самої Лівією накладені санкції.

Зараз ви читаєте новину «Лівійські повстанці дуже незадоволені діями НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі