середа, 19 жовтня 2022 07:52

Якими будуть ціни на продукти ‒ експерти зробили прогноз

Якими будуть ціни на продукти ‒ експерти зробили прогноз
Експерти прогнозують подорожчання всіх продуктів. Фото: agronews.ua

В Україні за рік подорожчали всі основні групи харчових товарів, а на деякі товари ціни зросли рекордно. Зокрема, овочі подорожчали на 85%.

За даними Державної служби статистики, споживча інфляція в Україні лише у вересні зросла до 24,6%, повідомляє Agronews.

Так, м'ясо подорожчало через скорочення поголів'я, знищення ферм, зокрема, на Сході. Значна частина потужностей нині перебуває на окупованих територіях та в зонах бойових дій.

"Категорія м'яса найбільш чутлива. Тому що по ній пішло подорожчання по всіх видах продукції – по курятині, свинині і особливо по салу. Зростання цін з початку року склало близько 50% і продовжуватиме зростати. Наприклад, середні ціни на сало за останній місяць зросли на 15%", – розповіла керівниця громадської організації "Агрополітичний діалог "Аграрна рада" Інна Мєтєлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли впадуть ціни на яйця у магазинах: українцям пояснили

За її словами, зростають ціни й на хлібобулочні вироби, зокрема дорожчає хліб приблизно до 10% щомісяця. Це пов'язано з вартістю енергоносіїв та пального.

За даними аналітичної платформи "Інфагро", виробники свіжих молочних продуктів також планують збільшити вартість своєї продукції.

"У період холодів корови менше дають молока, що також позначатиметься на ринку. Разом з тим є затратні частини, які несуть молочні ферми. Переважно всі комплектуючі, що виготовляються і задіяні під час процесу, це імпортні комплектуючі, які купуєш за долари. Тому в осінній період. молочка може додати у ціні 10%, а в зимовий – 20-25%", – зазначив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (УАР) Денис Марчук.

Щодо овочів, то вартість зберігання цієї продукції зростатиме з урахуванням цін на енергоносії. Це вплине і на вартість продуктів. Також відчуватиметься вплив подорожчання пального та, відповідно, логістики.

Найближчим часом в Україні ціни на гречану крупу можуть впасти до 60–70 грн за кілограм. Аграрії збирають новий врожай, заявив 17 жовтня директор департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики Ігор Віштак в ефірі національного телемарафону.

Протягом місяця в Україні суттєво зросли ціни на яйця. Це сталося з двох причин, заявив 15 жовтня заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич в ефірі національного телемарафону.

Зараз ви читаєте новину «Якими будуть ціни на продукти ‒ експерти зробили прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі