понеділок, 21 січня 2019 17:58

"Інтернет кишить інформацією" - розповіли про ситуацію з наркотиками в Україні

"Інтернет кишить інформацією" - розповіли про ситуацію з наркотиками в Україні
Із наркотиками в Україні ситуація схожа на ситуацію в цілому в Євросоюзі. Фото - sad4-karpinsk.ru

Із наркотиками в Україні ситуація схожа на ситуацію в цілому в Євросоюзі.

Найбільш поширеним наркотиком у нас є канабіс - марихуана, анаша, конопля, гашиш. І за кількістю його вживання, і за кількістю вилучень. Аудиторія, в основному, молодіжна, розповів Голова Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіціі Андрій Кіхтенко.

"Далі йдуть опіоїди, але в Європі це героїн, що для наших споживачів коштовно. Тому – метадон, тільки не медичний, а "вуличний", який виготовляють незаконно в підпільних лабораторіях. Утім, процес цей досить складний, і людей, здатних довести процес до отримання якісного продукту, дуже мало. Це цінні для злочинних угруповань кадри, забезпечені люди, через яких нерідко бувають конфлікти. Тому у нас в країні випадків документування таких лабораторій буквально одиниці. Хоча торік ми спільно із СБУ ліквідували серйозну лабораторію в Одеській області. А в основному "вуличний" метадон надходить в Україну від наших північних сусідів – із РФ і республіки Білорусь", - каже Кіхтенко, передає "Сегодня".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кордоні затримали українця із сиром вартістю у 60 тис. євро

Із групи опіоїдів в Україні частіше вилучається макова солома, з якої наркозалежні роблять витяжку алкалоїдів опію - на сленгу "ширку". В Україні є 5 підприємств, які легально культивують мак у Чернігівській, Хмельницькій у Волинській областях. Але ці об'єкти ретельно охороняються, торік було тільки 4 кримінальні провадження за крадіжку сировини з легальних посівів. В основному, нелегальний ринок насичується за рахунок нелегальних посівів, а також контрабандних постачань такої продукції з Угорщини.

"Йдеться не про солому, бо там були б дуже великі обсяги, а про екстракт (на сленгу "маляс", наче пластилін на вигляд). Наркоугруповання Закарпатської області організовують таке виробництво в сусідній Угорщині і постачають отриманий екстракт опію контрабандним шляхом в Україну. Влітку ми затримали таке угруповання, яке займалося постачанням опію в Україну і далі регіонами, зокрема вдо Кривого Рогу. Справа в тому, що в Угорщині не регулюються і не контролюються так жорстко, як у нас, посіви маку. Не передбачена охорона полів", - додав поліцейський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вистежували кілька місяців: на гарячому затримали наркоділка

Наступними за поширеністю в Україні йдуть речовини з групи стимуляторів амфетамінового ряду, такі як амфетамін, метамфетамін, екстазі. Основна аудиторія споживачів, як і у випадку з каннабісом, це молодь. На відміну від метадону, виготовити амфетамін набагато простіше, і мережа просто кишить відповідною інформацією. У зв'язку з цим і фахівців з їхнього виготовлення чимало - товар можна зробити навіть у гаражі.

У Львові правоохоронці затримали подружжя-наркодилерів. Сімейна пара організувала збут наркотичного засобу метадон в особливо великих розмірах.

Зараз ви читаєте новину «"Інтернет кишить інформацією" - розповіли про ситуацію з наркотиками в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі