середа, 18 травня 2022 11:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Human Rights Watch розповіла про звірства росіян в Україні: "Огидні, незаконні і жорстокі"

Human Rights Watch розповіла про звірства росіян в Україні: "Огидні, незаконні і жорстокі"
Human Rights Watch розповіла про численні звірства окупантів. Фото: t.me/denisovaombudsman

Російські терористи, які захопили частину Київської та Чернігівської областей, влаштовували страти цивільних, піддавали їх тортурам і вчиняли інші звірства, які можуть кваліфікувати як воєнні злочини.

У квітні співробітники організації Human Rights Watch (HRW) відвідали 17 міст і сіл на Київщині та Чернігівщині. Вони задокументували 22 позасудові страти, дев'ять випадків незаконного позбавлення життя, шість потенційних випадків насильницького зникнення і сім випадків тортур. До того, правозахисники записали 21 свідоцтво мирних про те, як їх незаконно утримували під вартою в нелюдських умовах. Про це йдеться у заяві, опублікованій організацією.

"Численні звірства російських військ, які окупували північ України на початку війни, огидні, незаконні і жорстокі", - сказав заступник директора HRW по Європі і Центральній Азії Георгій Гогіа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Має родичів у Вінницькій області: показали майора РФ, який бомбардує українські міста

Багато мирних жителів розповідають, що російські загарбники тримали їх цілодобово або навіть тижнями в брудних, задушливих приміщеннях – в підвалі школи, на заводі, в котельні – практично без їжі, води і туалету.

У селі Ягідне Чернігівської області військові РФ 28 днів тримали в шкільному підвалі понад 350 місцевих, серед яких не менше 70 дітей, з яких п'ять були немовлятами. Протягом цього часу людей майже не випускали назовні. У приміщенні було нічим дихати; не було вільного місця, щоб лягти. Людям доводилося справляти малу потребу у відра.

Співробітники HRW задокументували сім випадків, коли російські військові катували затриманих, щоб отримати від них якісь відомості. Цивільних били, били струмом, інсценували їх страту.

Human Rights Watch - неурядова організація зі штаб-квартирою в США, яка здійснює моніторинг, розслідування та документування порушень прав людини.

Українці, яких тримали в полоні російські окупанти, продовжують розповідати про звірства, які вчиняли терористи. Їхніми історіями ділиться омбудсменка Людмила Денісова.

В одному з населених пунктів біля Маріуполя спочатку російські загарбники маркували будинки й паркани літерою Z.

"Потім почали викликати жителів до сільського клубу. На першому етапі фільтрації допити проводили "працівники правоохоронних органів" так званої ДНР, які з'ясовували, чи мають люди стосунок до ЗСУ, СБУ, поліції. На другому етапі дізнання проводили представники УБОЗ так званої ДНР.

Після "фільтрації" з мішком на голові й замотаними скотчем руками чоловіка відправили в невідомому напрямку. Під час п'ятигодинного допиту його били, садили на стілець, до якого був підведений електричний струм. А вже наступного дня перевели до СІЗО Донецька, де він провів два тижні. Далі - 30 діб в одній із виправних колоній поблизу Донецька", - розповіла Денісова.

Зараз ви читаєте новину «Human Rights Watch розповіла про звірства росіян в Україні: "Огидні, незаконні і жорстокі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі