пʼятниця, 11 травня 2018 14:14

"Годують тільки рисом і водою": українських танцівниць кинули до в'язниці в Китаї

У Китаї кількох українок уже місяць утримують в нелюдських умовах у в'язниці Венчжоу.

Їм загрожує утримання під вартою до року, повідомив "Обозреватель".

За словами сестри однієї з затриманих - 23-річної Альбіни Мірзеханової, це була вже третя поїздка дівчини в Китай за останні два роки.

"Вона знаходила в Україні компанії, які організовують поїздки. Але цього разу вона поїхала прямо, щоб уже в Китаї оформлятися через якусь місцеву компанію. Раніше, коли Альбіна літала в Китай, то сама щомісяця їздила в Гонконг, щоб продовжити робочу візу. А зараз ця компанія забрала у них паспорти і всім зробили візу. Сказали, що все в порядку, тому Альбіна нічого не підозрювала і кілька місяців спокійно працювала. Вона вже додому збиралася 25 квітня. Але 10 квітня їх затримала поліція", - розповіла сестра Сабіна Руденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснила, чому українці їдуть працювати закордон

Автор: Instagram. Альбіна Мірзеханова
  Сестра однієї з затриманих українок розповіла, що 23-річна Альбіна Мірзеханова їздила в Китай уже тричі за останні два роки
Сестра однієї з затриманих українок розповіла, що 23-річна Альбіна Мірзеханова їздила в Китай уже тричі за останні два роки

Поліція увірвалася не в нічний клуб, де працювали дівчата, а в квартиру, де вони жили разом. Вісьмох дівчат доставили у відділення поліції. Телефони, аби зателефонувати родичам, видали лише на п'ять хвилин, пояснила сестра Сабіна.

За її словами, після того випадку зв'язку з сестрою більше не було.

Альбіна з іншими дівчатами прибула в Китай ще 21 грудня 2017 року. Там вони скористалися послугами компанії Lights Midia для оформлення документів.

Сестра затриманої Альбіни звернулася в українське МЗС і деякий час спілкувалася з менеджером китайської фірми Lights Midia, російськомовною Тетяною, яка там відповідала за дівчат. Тетяна розповіла, що їх затримали за порушення візового законодавства. Виявилося, їм зробили студентську чи бізнес-візу замість робочої. Пізніше вона повідомила, що двох дівчат відпустили, і більше не виходила на зв'язок.

Після цього інцидентом зайнявся консул України в Шанхаї Петро Головешко. Він бачився з дівчатами 8 травня, та підтвердив, що їх дійсно затримали через проблеми з візами. Проте його здивували нелюдські умови утримання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість заробітчан зменшується

Шістьох українок уже місяць не випускають на свіже повітря з маленької камери, годують тільки рисом і водою. Деякі з дівчат через пригнічений стан навіть не розмовляють.

Автор: Instagram. Альбіна Мірзеханова
  Альбіна з іншого затриманої дівчиною, одеситкою Христиною
Альбіна з іншого затриманої дівчиною, одеситкою Христиною

"Дівчатам навіть гребінця не дають розчесати волосся. А вночі кожна не спить дві години - вони чергують, дивляться, щоб дівчата нічого з собою не зробили, настільки важкий психологічний стан", - розповіла Сабіна.

За словами дипломатів, в цілому зараз у в'язниці перебуває одинадцять українських громадян.

"По дев'яти з них складено адміністративні протоколи, їм продовжили термін затримання до 60 днів. На жаль, по двом громадянам справу перекваліфікували на статтю про незаконний перетин кордону. Їм загрожує депортація і навіть утримання під вартою до року", - пояснили в Генеральному консульстві України в Китаї.

Дипломати запевняють, що роблять все можливе, аби достроково повернути дівчат в Україну.

Раніше українку Марину Новожилову застрелив чоловік-італієць Антоніо Жирарді. Він був проти того, щоб вона багато працювала. Жінка поїхала з рідного Дніпра на заробітки, коли згорів її будинок. З італійцем познайомилася після двох років роботи домогосподаркою та нянею

Зараз ви читаєте новину «"Годують тільки рисом і водою": українських танцівниць кинули до в'язниці в Китаї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі