понеділок, 26 червня 2023 14:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Експерт назвав три загрозливі сценарії на захопленій окупантами Запорізькій АЕС

Експерт назвав три загрозливі сценарії на захопленій окупантами Запорізькій АЕС
Російські терористи захопили Запорізьку АЕС торік у березні. Фото: Facebook.com/energoatom.ua

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак назвав три сценарії, до яких можуть вдатися російські окупанти на Запорізькій атомній електростанції.

У разі теракту на ЗАЕС Російську Федерацію чекатимуть нові санкції, виключення зі світового ядерного бізнесу та індивідуальні санкції на рівні Міжнародного кримінального суду проти всіх причетних осіб, сказав експерт. Про це повідомили УНН.

"Найбільш страшний сценарій – це повторення Чорнобильської аварії", – сказав Їжак, говорячи про "виведення реактору з зупинки та перегріву його в аварійному режимі до стану теплового вибуху, коли активна зона руйнується, і є вихід цих сотень тонн ядерного палива".

Експерт вважає, що такий сценарій ворогу буде важко реалізувати, бо на станції є запобіжники.

Другим сценарієм Їжак назвав, коли можуть "порушити перший контур охолодження" і забрудниться станція. Тоді, зі слів експерта, вихід радіації буде спостерігатися з контурів охолодження".

"Або, можливо, якимось чином вони зможуть порушити мокрі сховища, де висока радіація", – сказав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вони будуть знищені": американські сенатори пропонують попередити Путіна про наслідки застосування ядерної зброї

Третім загрозливим сценарієм Їжак назвав "порушення цілісності сухого сховища". Тоді, з його слів, теж буде підвищений радіоактивний фон і забрудниться станція.

"Якщо буде катастрофа, і взагалі навіть ядерний інцидент рівня Фукусіми, це буде означати введення санкцій проти Росатома і швидке виключення Росії із світового ядерного бізнесу", – сказав експерт.

"Ну і будуть запроваджені певні обмеження, я б сказав індивідуальні санкції на рівні Міжнародного кримінального суду проти всіх осіб, які будуть до цього причетні, а до цього теж дуже чутлива Росія", – додав Їжак.

Вчора начальник Головного управління Міністерства оборони України Кирило Буданов повідомив, що окупанти перекинули заряджену вибухівкою техніку до чотирьох із шести енергоблоків ЗАЕС. Також росіяни замінували водойму-охолоджувач станції.

Окупанти захопили Енергодар у березні минулого року. Там знаходиться Запорізька АЕС. Станція – найбільша за розмірами у Європі й третя у світі.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав три загрозливі сценарії на захопленій окупантами Запорізькій АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі