понеділок, 12 вересня 2022 10:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Екскерівник розвідки готував для Росії списки "цілей" серед топпосадовців України

Екскерівник розвідки готував для Росії списки "цілей" серед топпосадовців України
Завербований російськими спецслужбами зрадник (ліворуч) колись очолював кримінальну розвідку Управління боротьби з оргзлочинністю. Фото: скріншот з відео

В Одесі Служба безпеки України затримала чоловіка, який готував для Росії списки "потенційних цілей" серед українських топпосадовців зі спецслужб і правоохоронців.

Зрадником виявився агент російських спецслужб, який професійно володів методами конспірації. Про це повідомила пресслужба СБУ 12 вересня.

За даними відомства, зловмисник – колишній керівник кримінальної розвідки Управління боротьби з оргзлочинністю, розформованого 2015 року.

"Зловмисник збирав розвіддані у тому числі й щодо керівництва Служби безпеки. Також агента цікавила закрита інформація щодо установчих даних посадовців і ветеранів МВС, результати розслідувань резонансних справ", – йдеться в повідомленні.

Поплічник ворога переїхав до Одеси після звільнення з міліції у 2014 році. У поле зору російських спецслужб потрапив через свої прокремлівські погляди, які висловлював серед колишніх колег-правоохоронців. Зрадника завербували росіяни у червні 2022 року, додали в СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишньому начальнику СБУ оголосили підозру – ЗМІ

"Відтоді за вказівкою московських "кураторів" агент збирав розвідінформацію щодо Сил безпеки та оборони, відомості про суспільно-політичну ситуацію на півдні України. Для передачі даних у РФ застосовував заздалегідь відпрацьований канал електронного зв'язку. До підривної діяльності зрадник намагався залучити декількох колишніх співробітників підрозділів МВС Одеської області", – зазначили в повідомленні.

Зібрані відомості агент передавав у Москву своєму "зв'язковому" – кадровому співробітнику російського МВС Сергію Єрьоміну. Діяльність останнього координує Федеральна служба безпеки.

"Отриману інформацію окупанти використовують для визначення "потенційних цілей" серед українських силовиків, проведення диверсій і спеціальних інформаційних операцій для їх дискредитації та спроб вербування", – додали в СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого правоохоронці виявили засоби зв'язку, які він використовував для комунікації з представниками РФ.

Зловмиснику повідомили про підозру у державній зраді. Також обрали міру запобіжного заходу – тримання під вартою.

Слідство встановлює всі обставини злочину та притягнення до відповідальності інших винних осіб.

Завербований російською спецслужбою працівник апарату Верховної Ради мав встановити у парламенті "жучки". Виконати завдання окупантів він не встиг. Факт вербування працівника ВР викрила контррозвідка СБУ.

Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії чоловік відвідував родичів в окупованому Криму. Там його схилив до співробітництва кадровий працівник Федеральної служби безпеки.

"Винагородою" для завербованого за встановлення "прослуховування" в парламенті мало стати сприяння в одержанні російського громадянства.

Зараз ви читаєте новину «Екскерівник розвідки готував для Росії списки "цілей" серед топпосадовців України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі