середа, 19 травня 2021 05:26

Двох українців засудили за "розстріл" російських солдат

Двох українців засудили за "розстріл" російських солдат
Станіслава Клиха (ліворуч) та Миколу Карпюка звинуватили у розстрілі російських солдат під час чеченської війни 1995 року. Їх катували, аби вибити зізнання. Згодом Капюка засудили до 22,5 років. Клиха - до 20. Фото: Oleg Mezentsev/ Facebook

П'ять років тому, 19 травня, в Чечні засудили двох українських політв'язнів - Миколу Карпюка і Станіслава Клиха. Їх звинували в розстрілах російських солдат під час першої чеченської війни – у 1994- 95 роках. Нібито вони разом із Арсенієм Яценюком створили групу "Вікінг", яка й займалася ліквідацією військових у Грозному.

Карпюку дали 22,5 роки. Клиху - менше на 2 роки за станом здоров'я. У 2014 році українців заманили до Росії і запроторили до ізолятору. Рідні рік не знали, де вони. Згодом з'ясувалося, увесь час чоловіків катували, вибиваючи свідчення. Тоді і розпочали судовий процес. Обидва українці заперечували усі обвинувачення. А сторона обвинувачення при цьому не надала жодних доказів того, що вони перебували у Чечні в цей період.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Били струмом і не давали спати: Карпюк розповів, як їх із Клихом катували

"У Верховному суді в Грозному Карпюк стоїть у вишиванці. Він спокійно слухає вирок "винен". У цей час Клих читає газету. Його психіка внаслідок тортур не витримала. На засіданні українець часто зривається. Навіть останнє слово сказати не зміг. Їх катували. Вибивали зізнання електричним струмом. Погрожували, що посадять на стілець 10-річного сина Карпюка. До Клиха використовували і інші методи. Його прив'язували до стелі вниз головою. Годували галюциногенами", ,- розповідали тоді правозахисники.

7 вересня 2019-го між Україною та Росією відбувся обмін у форматі "35 на 35". На Батьківщину повернулися 11 незаконно засуджених українців. Карпюк і Клих були серед них. Останній був у дуже тяжкому стані, тому його одразу після повернення в Україну відвезли до лікарні.

Колишні політв'язні Микола Карпюк і Володимир Балух працюють в офісі українського омбудсмена. Миколу Карпюка, який очолює громадську організацію "Український центр запобігання катувань" призначено членом Експертної ради при Уповноваженому ВРУ з прав людини, а Володимир Балух увійшов до Координаційної ради з питань реалізації національного превентивного механізму при Уповноваженому.

Зараз ви читаєте новину «Двох українців засудили за "розстріл" російських солдат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі