неділя, 01 травня 2011 16:09

Донецьких анархістів з першотравневої демонстрації проводжали 50 міліціонерів
15

Фото: Фото:Тетяна ЗАРОВНА

Сьогодні в Донецьку пройшла першотравнева демонстрація та мітинг. Під прапорами КПУ і СПУ, пройшло близько 300 людей.

Слідом за "червоними" підтримали влада радянськими гаслами близько тисячі держслужбовців. Однак, прапори облрадпрофу несли діти, а в студентських колонах було чимало іноземців. Два студенти медичного Універстет з Палестини та Йорданії зізналися журналістові Gazeta.ua, що брати участь в незрозумілій ході їх наполегливо закликав викладач. З смутними виразами на обличчях по центральній вулиці ім. Артема пройшли робітники підприємств, які належать місцевим мільйонерам, що мають членство в ПР. Найбільш активними виглядали працівники пенсійного фонду, комунальники, представники охорони здоров'я та освіти.

- По-моєму в цьому році робітничий клас виявив розчарування, - поділився з Gazeta.ua комуніст Олександр Васильович Корчагін. - На жаль, народ не розуміє, що в цих капіталістичних умовах треба боротися за свої інтереси, а інакше пролетаріат приречений на безправне існування. Прийшли ті, кого пригнали з-під палиці. Я їхав на мітинг на тролейбусі, і чув, що службовців залізниці змусили марширувати під страхом звільнення. Рік тому, звичайно, демонстрація була більш масовою - тоді була ілюзія, що прийшли до влади "наші". Народ думав: "Ну так, це теж капітал, але він хоча б трохи на стороні пролетарата. Ан-ні, виявилося, що все це блеф. Ніколи класовий інтерес робочої людини не буде перетинатися з інтересами господарів заводів, газет, пароплавів. Ці інтереси ніколи не зімкнуться. Видно, що демонстрація була формальною по тому, що як тільки люди дійшли до площі, тут же почали розходитися.

З протестними гаслами: "Ні грабіжницькому підвищенню комунальних тарифів", "Віддайте дітям війни 30%-ву надбавку до пенсії" відзначився новий громадський рух "Влада - народу!". Його лідер Дмитро Верзілов закликав: "Депутатам - вчительську зарплату!" і назвав сучасну Україну "гігантською лохотроном", в якому дурять народ. Останньою на площу імені Леніна прибула колона анархо-синдикалістів. Більшість рішуче налаштованих молодих людей ховали обличчя під масками - медичними і карнавальними. Радикали вигукували заклики до повалення олігархічної влади: "Анархіст, ти повинен знати, як буржуїв розігнати!".

- Ми виступаємо проти нового трудового кодексу, пенсійної реформи, податкової та житлово-комунальної реформ, тому, що мета всіх цих урядових реформацій - зробити багатих ще багатшими, а бідних трударів - ще біднішими! - сказав Gazeta.ua один з махновців на ім'я Іван. І пообіцяв, що в разі революції донецькі махновці виступлять в перших рядах.

Але найцікавіше почалося після закінчення заходу. Слідом за анархістами з центральної площі Донецька як за командою кинулися всі співробітники міліції (а, можливо, і інших органів), які стежили за безпекою. Близько 50 чоловіків в чорному одязі і в міліціейской формі півгодини переслідували махновську молодь. Поки та не почала розділятися на групи і розсмоктуватися.

Зараз ви читаєте новину «Донецьких анархістів з першотравневої демонстрації проводжали 50 міліціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі