четвер, 01 лютого 2024 14:20

Дисциплінарну справу щодо судді, який на смерть збив нацгвардійця, раптово зупинили

Дисциплінарну справу щодо судді, який на смерть збив нацгвардійця, раптово зупинили
Олексій Тандир у Святошинському районному суді міста Києва, листопад 2023 року. Фото: hromadske.ua

Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 31 січня зупинила розгляд дисциплінарної справи щодо судді Макарівського районного суду Олексія Тандира, якого звинувачують у смертельному ДТП на блокпості у Києві, під час якого загинув нацгвардієць Вадим Бондаренко.

Про це члени ВРП повідомили під час засідання, розповіли "Суспільне".

Пропозицію зупинити розгляд дисциплінарної справи проти Тандира член ВРП Віталій Саліхов пояснив браком часу.

За його словами, прокуратура не надавала необхідних документів, а закон надає членам Ради 30 днів на складання висновку по справі. Також Саліхов заявив, що має йти у відпустку і не встигне опрацювати потрібні документи.

"Закон передбачає у 30-денний строк складати висновок та передавати його на розгляд. На теперішній час у мене відсутня будь-яка інформація, яка б давала мені реальну можливість скласти висновок, крім заяви та характеристики на суддю Тандира у мене немає. Щоб визначитися з обсягом доказів, свідків - мені потрібен час", - заявив Саліхов.

За його словами, Тандир хоче брати участь у розгляді дисциплінарної скарги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поновлення судді з паспортом Російської Федерації: у справі з'явився новий поворот

Авторка скарги на Тандира, юристка фундації DeJure Єлизавета Караченцева сказала, що член ВРП може не лише запитувати документи та інформацію, а й реагувати на невиконання таких вимог.

"Ця справа стосується суспільного інтересу і резонансу, вона також належить до справ пріоритетних. Інформація у цій справі може бути підставою для звільнення судді. Розгляд справи не потрібно зупиняти, а продовжувати витребовувати справи, у випадку невиконання вимог - притягати до адмінвідповідальності осіб", - заявила юристка.

Троє із п'яти членів дисциплінарної палати ВРП підтримали безстрокову зупинку розгляду дисциплінарної справи проти Тандира "на період необхідний для отримування запитуваної інформації".

Дисциплінарна справа проти судді була відкрита 10 січня за фактом обвинувачення у скоєнні смертельного ДТП.

У ніч на 26 травня Олексій Тандир збив нацгвардійця Вадима Бондаренка на блокпосту у Києві. Нацгвардієць від отриманих травм загинув на місці.

Тандиру повідомили про підозру за фактом вчинення смертельної ДТП у стані алкогольного сп'яніння.

27 травня Печерський районний суд міста Києва визначив Тандиру тримання під вартою.

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування. Висновками судових експертиз підтверджено вміст у Тандира алкоголю. Його підозрюють у порушенні правил безпеки дорожнього руху в стані алкогольного сп'яніння, що спричинили смерть потерпілого.

Зараз ви читаєте новину «Дисциплінарну справу щодо судді, який на смерть збив нацгвардійця, раптово зупинили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі