понеділок, 13 березня 2023 09:53

Чи потрібно воювати за Крим ‒ що думають українці

Чи потрібно воювати за Крим ‒ що думають українці
Більшість українців підтримують звільнення Криму військовим шляхом. Фото: glavcom.ua

Київський міжнародний інститут соціології вивчив громадську думку щодо звільнення Криму.

Абсолютна більшість респондентів ‒68% ‒ вважають, що Україна має звільняти всю територію включно з Кримом. Навіть якщо буде ризик зменшення підтримки Заходу і ризик тривалішої війни. Про це йдеться у звіті КМІС.

Натомість 24% опитаних більше схиляються до варіанту, що в обмін на визволення та захист усіх територій з Донбасом, але без Криму, Україна може утриматися від військових дій на півострові.

За словами заступника директора КМІС Антона Грушецького, інститут після 24 лютого 2022 року провів десятки всеукраїнських опитувань. Замовники часто намагалися "намацати" у різних формулюваннях та методиках межі допустимих компромісів для українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Уявляю, яка шпигуноманія розпочнеться" ‒ Чубаров про створення в Криму "добровільних дружин"

Грушецький каже, що складається враження, ніби справжньою метою деяких коментаторів є не справедливе завершення війни, а віднайдення "саме того" формулювання, при якому українці "добровільно" відмовляться хоча б від певних територій.

"Утім, результати опитувань і КМІС, і інших компаній одностайні: незалежно від формулювань запитань - просто "мир" не цікавить українців. Українці усвідомлюють, що без додаткових серйозних умов просто припинення вогню лише відкладе подальшу агресію Росії, тому боротьба має продовжуватися і поступок не може бути", ‒ каже Грушецький.

Київський міжнародний інститут соціології провів опитування 22 лютого ‒ 6 березня 2023 року серед 2007 респондентів. Опитування не проводилося на території тимчасово окупованого Росією Криму та Донбасу, а також з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Стратегія деокупації Криму, прийнята в березні 2021 року, втратила свій сенс після того, як Росія розпочала повномасштабну криваву війну проти України.

Тому тепер окупований Росією Крим можна звільнити лише військовим шляхом, вважає секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

Зараз ви читаєте новину «Чи потрібно воювати за Крим ‒ що думають українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі