четвер, 12 січня 2023 09:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи дозволить Німеччина надавати Україні танки Leopard ‒ у західних ЗМІ зробили прогноз

Чи дозволить Німеччина надавати Україні танки Leopard ‒ у західних ЗМІ зробили прогноз
У Великій Британії заявили про готовність надати Україні танки Challenger 2. Фото: pinterest.com

Позиція Німеччини щодо передавання Україні танків Leopard 2 не змінилася після оприлюднення планів Великої Британії надати Україні танки Challenger 2.

Про це в середу заявив речник німецького уряду Штеффен Гебештрайт, повідомляє Politico.

Раніше в Польщі висловилися за те, щоб танки Leopard німецького виробництва могли надати Україні через широкий альянс європейських країн. Але для цього Берлін має дати згоду на реекспорт зброї німецького виробництва.

"Зараз ситуація не змінилася через крок, про який оголосив британський уряд", ‒ сказав Гебештрайт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дуда пояснив план передачі Україні танків Leopard 2

Йому поки не відомо про жодні офіційні запити країн-партнерів щодо спільної поставки танків Leopard українській армії.

Водночас двоє німецьких чиновників на умовах анонімності повідомили, що позиція канцлера Олафа Шольца сильно залежить від президента США Джо Байдена. З ним канцлер тісно координував свої дії, коли минулого тижня оголосив про спільну поставку в Україну німецьких і американських бойових машин піхоти.

За словами Гебештрайта, рішення Шольца й Байдена минулого тижня ознаменувало "якісно новий крок" у підтриманні України. Він підкреслив, що союзникам потрібно буде побачити на цьому шляху, які додаткові кроки можна зробити в "міжнародній координації".

Передбачається, що плани Великої Британії офіційно оголосять на зустрічі на військовій базі Рамштайн у Німеччині 20 січня. Імовірно, вони посилять тиск на Шольца, оскільки Велика Британія стане першою країною, яка постачатиме Україні сучасні бойові танки західного виробництва.

Україні передадуть танки Leopard 2 в межах міжнародної коаліції. Про нову військову допомогу заявив президент Польщі Анджей Дуда у Львові. Він нагадав, що Польща була першою країною, яка надала масштабну допомогу Україні в умовах російської агресії.

У середу, 11 січня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ провів телефонну розмову з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Після розмови Столтенберґ наголосив, що світ має швидше надавати більш сучасне обладнання для українських військових.

Зараз ви читаєте новину «Чи дозволить Німеччина надавати Україні танки Leopard ‒ у західних ЗМІ зробили прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі