пʼятниця, 29 червня 2012 16:22

Через потужні пожежі в Колорадо вигоріло дотла ціле місто
15

На заході США продовжують вирувати сильні лісові пожежі
Фото: Фото: Reuters
Перші осередки загоряння в Колорадо були зафіксовані 9 червня
За останніми даними, вогонь знищив 346 приватних будинків
Влада штату вже евакуювала понад 40 000 жителів
Президент США Барак Обама оголосив Колорадо зоною стихійного лиха

На заході США продовжують вирувати сильні лісові пожежі. Епіцентр зараз знаходиться в районі міста Колорадо-Спрінгс в Колорадо. Ця пожежа, ставши новим рекордсменом штату, вже спалила до попелу сотні житлових будинків і змусила 30 000 місцевих жителів залишити небезпечний район.

Перші осередки загоряння в Колорадо були зафіксовані 9 червня. До початку цього тижня рекордсменом з руйнівності залишалась пожежа в районі Хай-Парк в окрузі Ларімер, де згоріли понад 200 будинків. Пожежу навіть охрестили "найжахливішою в історії штату". Однак тепер "пальма першості" належить вогнищу у Вальдо-Каньйон в районі Колорадо-Спрінгс.

А у ніч проти п'ятниці, 29 червня, стало відомо і про першу жертву. Тіло загиблого - чоловіка чи жінки, не повідомляється - було виявлено під обгорілими уламками одного з будинків. Ще двоє людей вважаються зниклими без вісті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через лісові пожежі у США евакуювали понад 30 тисяч людей

"У деяких районах не залишилося нічого. Паруючий, обпалений фундамент. Картина, як після ядерного вибуху", - заявив мер Колорадо Спрінгс Стіва Баха. За його словами, власники згорілої нерухомості, раніше евакуйовані подалі від епіцентру НП, поки не в курсі того, що залишилися без даху над головою. Градоначальник запевнив пресу, що жителям нададуть підтримку, в тому числі моральну.

"Ми побачили, як полум'я спускається по схилу пагорба, - наводить The Denver Post розповідь місцевого жителя. - Не було ані пожежних, ані поліції. Пройшло всього 30 хвилин з того моменту, як ми вперше помітили пожежу, а вогонь уже охопив наш будинок".

За останніми даними, вогонь знищив 346 приватних будинків. Правда, є й хороші новини: пожежні спромоглись на 15% зменшити площу займання. Також вдалося зупинити поширення полум'я в сторону академії ВПС США, що знаходиться неподалік, - тут були задіяні військовослужбовці і техніка з прилеглої військової бази.

На сьогоднішній день під загрозою потрапляння в зону розповсюдження вогню продовжують перебувати близько 20 000 житлових будинків та понад 100 установ і підприємств. Дим від пожежі в Колорадо помітний навіть з космосу.

Про те, що стало причиною лісової пожежі в Вальдо-Каньйон, до сих пір нічого не відомо. На місці працюють співробітники ФБР, однак поки їх зусилля увінчалися лише незначним успіхом - спіймано двох мародерів, що обікрали порожні будинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму палає Ялтинський заповідник: вже вигоріли 2,5 га лісу

В даний час два вогнища спалаху також зафіксовані в центральній частині Юти, де вигоріли понад 800 гектарів лісу і пасовищ. У Монтані діє розпорядження про евакуацію для кількох сотень місцевих жителів. У вогні, що поширюється по південному сході штату, було пошкоджено декілька десятків будинків.

Як повідомлялося, вогненна стихія набула ознак катастрофи в штаті Колорадо 23 червня. Влада штату вже евакуювала понад 40 000 жителів. З вогнем борються кілька тисяч пожежників, задіяно близько 70 одиниць авіатехніки. Процес ліквідації ускладнений погодними умовами і рельєфом. Вогнищ загоряння близько десяти.

Президент США Барак Обама оголосив Колорадо зоною стихійного лиха, що дозволить цьому штату скористатися засобами федеральної казни для того, щоб впоратися з бурхливими лісовими пожежами.

Ця заява прозвучала напередодні запланованого на п'ятницю, 29 червня, візиту Барака Обами у постраждалі райони, де тисячі людей змушені покинути свої будинки, а багато хто і взагалі втратив дах.

За даними поліції, одна людина загинула в місті Колорадо-Спрінгс.

Як повідомляє місцева влада, погодні умови дещо покращилися, що дозволяє взяти поширення вогню під контроль, однак на повне гасіння лісових пожеж може піти не один тиждень.

Зараз ви читаєте новину «Через потужні пожежі в Колорадо вигоріло дотла ціле місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі