субота, 21 травня 2022 19:55

Спецтема: Війна Росії проти України

"Метою Заходу є перезавантаження Росії, зміна тамтешнього режиму" - Клімкін

"Метою Заходу є перезавантаження Росії, зміна тамтешнього режиму" - Клімкін
Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін: "Коли дивлюсь на сьогоднішню російську реальність, в мене немає ілюзій, що наступна влада там буде краща. Для нас ризик, що проти наступників путінського режиму спробують послабити чи частково зняти санкції, повернутися до нормальних відносин з Росією". Фото: Gazeta.ua

На базі в Рамштайні сформувалася військова частина антипутінської коаліції. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Ця коаліція прийняла для себе фундаментальне рішення завдати Росії стратегічної поразки. Ще не до кінця узгоджено, якою саме вона має бути. Але є рішення, що Путін не може військово перемогти в Україні. Також поразка має вплинути на Росію, щоб була ізольована. Щоб постійно слабшала. Слово "ослаблення" - основне. Заради цього всі працюватимуть у коаліції. Хтось більш наполегливо, хтось менш. Ослаблення путінського режиму має відбутися до тієї міри, щоб не міг шкодити сусідам", - заявив ексміністр.

За його словами, метою є перезавантаження Росії, зміна тамтешнього режиму.

"Хто прийде натомість, не знаємо. Коли дивлюся на сьогоднішню російську реальність, в мене немає ілюзій, що наступна влада там буде краща. Для нас існує ризик, що проти наступників путінського режиму спробують послабити чи частково зняти санкції, повернутися до нормальних відносин із Росією. Уявіть, виходить із в'язниці лідер російської опозиції Олексій Навальний. Засуджує Путіна, каже, що тепер Росія за демократію і дружбу із Заходом. З цієї нагоди скасовують значну частину санкцій. Нам це не на користь, бо потрібно спершу звільнити всі території, відбудувати країну, і щоб більше Росія не могла на нас напасти", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цього боїться Росія" - Зеленський сказав про очікування від "Рамштайну-2"

Клімкін запевняє, що для України важливо забезпечити свої інтереси, безпеку на майбутнє.

"Якщо на Заході буде стратегічна візія, як слід перезавантажити Росію, нам не слід втрачати з поля зору інтереси України. Можна відкладати деякі речі, перенести в часі. Але те, що звільнимо всі свої території, 100 відсотків. Хтось може сказати, як французький президент Еммануель Макрон, що давайте не принижувати Путіна. Хтось знову казатиме, що давайте не поспішати, спокійніше ставитися до Росії. Інші говоритимуть про переговори замість того, щоб завдати стратегічної поразки РФ. Але нам треба завжди прагнути саме цього", - наголосив колишній міністр.

26 квітня у Німеччині, на американській авіабазі "Рамштайн", зустрілися міністри оборони 42 країн. Скликав колег на зустріч міністр оборони США Остін. На саміті американці з союзниками обговорили російсько-українську війну, шляхи постачання зброї та майбутню післявоєнну підтримку України.

Задля посилення відповідної координації домовилися створити спеціальну контактну групу. Яка регулярно робитиме аналіз потреб України та спроможностей країн, що надають підтримку.

23 травня група формату "Рамштайн" знову збереться. Обговоритимуть подальшу оборонну підтримку України.

Зараз ви читаєте новину «"Метою Заходу є перезавантаження Росії, зміна тамтешнього режиму" - Клімкін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі