вівторок, 02 серпня 2011 10:27

Білоруських терористів можуть засудити до смертної кари

Білоруських терористів можуть засудити до смертної кари

У результаті розслідування теракту в мінському метро в квітні 2011 року, а також вибухів 2008 року в Мінську і 2005-го - у Вітебську висунуто звинувачення двом громадянам Білорусі - Владу Ковальову і Дмитру Коновалову, повідомив журналістів заступник генпрокурора Білорусі Андрій Швед.

Відповідаючи на запитання, чи загрожує обвинуваченим страта, Швед сказав, що покарання визначатиме суд.

"Санкції найтяжчої статті "тероризм" передбачають серед заходів покарання, у тому числі, і страту", - додав він.

"У дуже стислі, але розумні терміни, слідчою групою, оперативними працівниками МВС і КДБ, виконано величезну і копітку роботу. В результаті цієї роботи були отримані докази, які лягли в основу звинувачення двом громадянам Білорусі - Владу Ковальову і Дмитру Коновалову", - зазначив Швед.

"Зокрема, Ковальову пред'явлено звинувачення в здійсненні більш ніж 15 епізодів протиправних діянь, пов'язаних із співучастю в теракті в мінському метро, незаконним обігом вибухових речовин, недонесенні про злочин, приховування знаряддя злочину", - повідомив заступник генпрокурора.

"Коновалову висунуто звинувачення в здійсненні більш ніж 30 епізодів протиправних дій, включаючи чотири акти тероризму, незаконні дії з вибуховими речовинами, особливо злісне хуліганство, умисне ушкодження майна громадське небезпечним способом", - додав він.

Швед також зазначив, що "з моменту початку слідчих дій підозрюваним було забезпечено право на захист".

"За результатами ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, обвинувачені і їхні захисники не зверталися з клопотаннями, скаргами і заявами", - уточнив він.

За його словами, попереднє розслідування теракту в мінському метро в квітні 2011 року, а також вибухів у Мінську в 2008 році і у Вітебську в 2005 році закінчено, "сьогодні кримінальна справа передана прокуророві для спрямування до суду".

Кримінальна справа про теракти налічує більш як 550 томів. Як уточнив Швед, передбачається, що кримінальну справу буде передано до Верховного суду країни.

14 і 22 вересня 2005 року в Вітебську були підірвані два саморобних вибухових пристрої. Спочатку на зупинці громадського транспорту вибухнула пивна банка, начинена металевими предметами. Тоді обійшлося без постраждалих.

У другому випадку такий же пристрій було підірвано на молодіжній дискотеці в центрі Вітебська, постраждали близько 50 осіб, ніхто не загинув. Були затримані п'ять осіб, але зловмисника не знайшли.

3 липня 2008 на святкуванні Дня Незалежності в Мінську був здійснений підрив саморобної бомби, замаскованої під упаковку фруктового соку, яка була начинена металевими болтами і гайками. Постраждали 55 людей, 47 були госпіталізовані.

Тоді ж було виявлено ще один вибуховий пристрій, який не спрацював. Даний випадок був кваліфікований як "хуліганство". Активно розроблялася версія причетності до вибуху білоруської опозиції. Винні не були встановлені.

11 квітня стався вибух на станції метро "Жовтнева" мінського метрополітену. Загинули 14 людей, постраждали понад 190. Генпрокуратура Білорусі кваліфікувала подію як теракт. За підозрою в причетності до нього було затримано п'ять осіб, згодом трьох з них відпустили.

Правоохоронні органи повідомляли, що виконавцем теракту був 25-річний уродженець Вітебська. Головним мотивом здійснення теракту вважають неприязнь до людей.

Раніше також повідомлялося, що кримінальні справи про теракти в мінському метро 11 квітня, а також у Вітебську в 2005 році і Мінську в 2008 можуть об'єднати в одну справу.

Зараз ви читаєте новину «Білоруських терористів можуть засудити до смертної кари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі