пʼятниця, 30 липня 2021 09:34

Авіакатастрофа на Прикарпатті: три країни долучаться до розслідування

Авіакатастрофа на Прикарпатті: три країни долучаться до розслідування
У слідства є декілька версій щодо причини аварії. Фото: Національна поліція

До розслідування авіакатастрофи в Івано-Франківській області долучаться Австрія, США і Словаччина.

США зацікавлені в цьому через загибель своїх громадян. Словаччина є розробником літака Aerospool WT10 Advantic UR-PAMA. В Австрії сконструювали його двигун, сказав начальник управління розслідувань Національного бюро з розслідування авіаційних подій Микола Балинець, передає "Суспільне".

Це перша аварія з початку випуску цього літака.

"Ми розглядаємо кілька версій. Зокрема, приділяємо увагу технічній відмові авіаційної техніки, помилці пілота під час експлуатації повітряного судна, впливу довкілля тощо", - повідомив Балинець.

Фахівці шукають бортові реєстратори.

"Треба буде встановити, чи працював мотор на момент зіткнення з перешкодою. Так ми дізнаємося, чи це була технічна відмова чи помилка пілота", - додав він.

За міжнародними стандартами розслідування не може тривати понад 12 місяців. За допомогою інших країн це можна зробити значно швидше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація була непоправною" - Дмитро Комаров зробив заяву про авіакатастрофу на Прикарпатті

"Якщо до розслідування долучаються члени Міжнародної організації цивільної авіації, вони мають право впродовж 60 днів надати зауваження і пропозиції до остаточного звіту", - сказав Балинець.

Авіатроща сталася 28 серпня приблизно о 13:40. Літак упав на приватний будинок у селі Шепарівці Коломийського району на Івано-Франківщині. Причина аварії поки невідома.

Загинув льотчик, інструктор і співвласник аеродрому малої авіації в Коломиї Ігор Табанюк і троє іноземців, які приїхали до нього гостювати й перебували в літаку.

2013 року в авіакатастрофі загинув молодший син Ігоря Табанюка – полетів замість батька на перевірку літака. В інтерв'ю Ігор Табанюк тоді говорив: "Син забрав мою смерть".

Зараз ви читаєте новину «Авіакатастрофа на Прикарпатті: три країни долучаться до розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі