субота, 11 березня 2023 22:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Як МіГ-29 допоможуть ЗСУ: полковник пояснив

Як МіГ-29 допоможуть ЗСУ: полковник пояснив
МіГ-29 хороша зброя, однак літак не зможе повноцінно виконувати поставлених завдань, вважає військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі, льотчик-інструктор Роман Світан. Фото: Мілітарний

Винищувачі МіГ-29, які планує передати Україні Польща та Словаччина, підсилять наших військових, але не зможуть остаточно розв'язати проблем.

Для ефективного контрнаступу Збройних силам України потрібні потужні винищувачі. Про це в ефірі "24 каналу" сказав військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі, льотчик-інструктор Роман Світан.

На його думку, це хороша зброя, однак літак не зможе повноцінно виконувати поставлених завдань.

Це все-таки не основне розв'язання, бо сам літак – це тільки платформа, що літає. Залізяка з крилами, одним або двома двигунами, можливо, з гарматою. А все інше – це ракетне і бомбове озброєння, яке передається технікою", – пояснив експерт.

Льотчик-інструктор зауважив, що МіГ-29 зможуть допомогти нашим військовим на фронті, якщо крім ракет AGM-88 HARM, з якими вже працюють ЗСУ, на літак прикріпити ракети AIM-120 AMRAAM. Ця ракета працює на ракетній системі NASAMS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Повітряних силах сказали, як можуть допомогти МіГ-29 від Польщі та Словаччини

Світан підкреслив, що українським військовим потрібно йти у контрнаступ, а без підтримки авіації це неможливо. Без винищувачів ЗСУ можуть лише перебувати в обороні, адже без винищувачів кожен рух української техніки по землі стане мішенню для окупантів.

"Без підтримки авіації можна стояти лиши в обороні, прикриваючись системою ППО. Це можливо тільки у цьому випадку, але потрібно дуже багато артилерії, боєприпасів в обороні", –
відзначив полковник.

Світан наголосив, що авіація вкрай важлива для виконання завдань під час контрнаступу.

"Спочатку проривається ППО, знищується противник тими ж AGM-88 HARM, які у нас є. Після того, як на певний час припиниться робота ППО, зайдуть штурмовики, бомбардувальники, які пропалять на певну ширину лінії фронту, потім вже починає йти техніка", – розповів він.

Військовий експерт наголосив, що якщо без авіації відправити у наступ одразу техніку, росіяни її знищать.

Надання союзниками винищувачів могло б вирішити хід війни в Україні. Питання щодо винищувачів F-16 складне, і зараз Київ очікує на прийняття цього рішення, заявив президент України Володимир Зеленський.

Польща готова допомогти Україні винищувачами МіГ-29 у межах міжнародної коаліції. Про це сказав президент Польщі Анджей Дуда.

Президент висловив упевненість, що Україна буде готова ці літаки "використати негайно".

Зараз ви читаєте новину «Як МіГ-29 допоможуть ЗСУ: полковник пояснив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі