пʼятниця, 08 вересня 2023 16:50

Спецтема: Війна Росії проти України

8 вересня річниця деокупації Балаклії: Залужний розповів, як звільняли місто

8 вересня річниця деокупації Балаклії: Залужний розповів, як звільняли місто
8 вересня річниця звільнення Балаклії від російських окупантів. Фото: t.me/synegubov

Рівно рік тому Збройні Сили України звільнили місто Балаклія.

Ця блискуча військова операція стала початком рішучого наступу наших військ та звільнення більшої частини Харківщини. Про це повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у Telegram.

Він зазначив, що місто повернули під час першого етапу Слобожанської наступальної операції. Балаклія була важливим вузлом комунікацій на півдні Харківської області, а її деокупація дозволила нашим захисникам розвивати своє просування у бік Куп'янська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З неї почався контрнаступ: показали, як звільняли Балаклію

"Наступальні дії будувалися на взаємодії танкових, механізованих та легких моторизованих підрозділів за активної підтримки далекобійної артилерії та реактивних систем залпового вогню", – уточнив головнокомандувач.

За словами Залужного, після прориву ворожої оборони успішний наступ розвивали мобільні рейдові групи.

На початку березня російським загарбникам вдалося захопити північні райони Луганської області та вторгнутись звідти у Харківську область. Була окупована Балаклія Ізюмського району, 1 квітня захопили Ізюм.

6 вересня українські сили висунулися у бік Балаклії. Росіяни були змушені відступати. 8 вересня була звільнена Балаклія, контрнаступ продовжився. 11 вересня звільнили Ізюм, Вовчанськ та Козачу Лопань.

Наступного дня взяли під контроль Святогірськ Донецької області. ЗСУ пробили російську оборону і 1 жовтня увійшли в Лиман. Під час контрнаступу окупанти були змушені швидко відступати й українці змогли захопити багато трофеїв. У звільнених населених пунктах знаходили катівні та масові захоронення.

Зараз ви читаєте новину «8 вересня річниця деокупації Балаклії: Залужний розповів, як звільняли місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі