середа, 19 червня 2024 18:05

€21 млн і Британські Віргінські Острови: НАБУ розповіло, як відмили рекордний хабар Насірова - інфографіка

Національне антикорупційне бюро повідомило про викриття схеми легалізації частини хабаря, яку отримав колишній голови Державної фіскальної служби Роман Насіров.

Бюро заявило про рекордний хабар голові ДФС і схему легалізації понад €21 млн. Про це повідомив сайт НАБУ.

Хабар був отриманий у 2015-16 роках головою Державної фіскальної служби і наближеними до нього особами за відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу.

Автор: nabu.gov.ua
  НАБУ повідомило про рекордний хабар голові ДФС
НАБУ повідомило про рекордний хабар голові ДФС

Про підозру повідомили близькій особі Насірова і його раднику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступник директора ДБР під час війни розжився елітними апартаментами за $900 тисяч - ЗМІ

За даними слідства, протягом грудня 2015 - березня 2016 років близька особа очільника ДФС посприяла останньому в отриманні частини хабаря у сумі понад €13 млн на рахунки підконтрольної компанії-нерезидента (Британські Віргінські Острови).

Протягом травня 2017 - квітня 2018 років вказана особа, яка є власником групи будівельних компаній, легалізувала усю суму одержаного хабаря і витратила її на придбання недобудованого житлово-офісного комплексу з паркінгом у центрі Києва.

Комплекс продовжили будувати та отримувати додаткові доходи, зокрема у 2022-23 роках.

Наприкінці минулого року НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура домоглися накладення арешту на 81 об'єкт нерухомості і понад 30 млн грн, які власник групи будкомпаній набув завдяки легалізованим коштам.

Іншу частину хабаря у сумі €7,9 млн, яка знаходилась на рахунках ще однієї підконтрольної компанії-нерезидента (Британські Віргінські Острови), легалізував радник топпосадовця.

$5,5 млн він відмив шляхом укладення агентського договору у січні 2017 року. А у квітні - серпні 2018-го - ще €2,8 млн як оплату за договорами купівлі-продажу.

"Вживаються заходи щодо встановлення обставин легалізації останньої частини неправомірної вигоди у розмірі $5,5 млн та причетних до цього осіб", - повідомило НАБУ.

Позаторік Вищий антикорупційний суд обрав Насірову варту з рекордною заставою у 523 млн грн. За версією слідства, Насіров нібито допоміг за хабар компаніям Олега Бахматюка у прискореному режимі отримати відшкодування ПДВ.

Детективи Національного антикорупційного бюро затримували Насірова у березні 2017-го. Він лежав у лікарні "Феофанія". Медперсонал намагався не пустити детективів в палату. Казали, Насіров у тяжкому стані.

За версією слідства, ексголова ДФС надавав незаконні розстрочення боргу зі сплати платежів фірмам, пов'язаним із колишнім народним депутатом Олександром Онищенком і його "газовою схемою". Збитки становили понад 2 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «€21 млн і Британські Віргінські Острови: НАБУ розповіло, як відмили рекордний хабар Насірова - інфографіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі